Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči dopravili do Vídně dar Indické republice, Česko posílá 500 kusů tlakových lahví na medicinální kyslík

Česká republika pomáhá Indii zvládnout kritickou situaci způsobenou pandemií Covid-19. Dohodl se na tom Ústřední krizový štáb, dar schválila na svém jednání 29. dubna 2021 vláda.

Indie čelí nové vlně koronaviru včetně nedostatku potřebného materiálu. Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) Jan Hamáček (ČSSD) proto informoval, že ÚKŠ navrhl rychlou a účinnou pomoc České republiky Indii.

Indie je v kritické situaci a my musíme pomoci stejně, jako jiné státy pomohly nám. Mezi tím, co v Indii nutně potřebují, jsou i tlakové lahve na medicinální kyslík. Proto chceme Indii 500 kusů lahví darovat,

uvedl Jan Hamáček, který návrh přeložil ke schválení vládě.

Jde o materiální dar v hodnotě 3 100 000 Kč a součástí pomoci je i zajištění přepravy. O pomoc požádala Indie prostřednictvím EU. Nákup lahví zajistilo Ministerstvo vnitra prostřednictvím Hasičského záchranného sboru.

Náklady na dopravu jsou za českou stranu ve výši 2 900 000 Kč, hrazeny jsou ze státního rozpočtu.


Náklad dopravila v pondělí 3. května 2021 jednotka MV – generálního ředitelství HZS ČR prostřednictvím techniky Záchranného útvaru HZS ČR z Ostravy na letiště do Vídně. Odtud bude pomoc dopravena letecky do Dillí společně s pomocí, kterou Indii posílá Rakousko.

Přečtěte siValníková Tatra 815-7 8x8 je auto do nepohody: dva navijáky, hydraulická ruka a centrální huštění pneumatik z ní dělají všestranného pomocníka

Celková váha nákladu rozloženého na 12 paletách dosahovala téměř 9 tun a byla realizována nákladním vozidlem Tatra 815–7 8×8.

Foto: @Jan_Svetlik a ZÚ HZS ČR
Sdílet