Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasiči pomáhali při požáru chaty na Slovensku, hořel trám v komíně

Dne 8. května 2021 ve 3:48 hodin přijali hasiči hlášení o požáru chaty v horském středisku Kohútka v okresu Vsetín. Podle oznamovatele je chata v blízkosti hranic se Slovenskou republikou.

Požární poplach byl vyhlášen jednotce profesionálních hasičů ze Vsetína a jednotkám dobrovolných hasičů obcí Halenkov, Karolinka a Nový Hrozenkov. U chaty, která je na území Slovenské republiky, byli jako první dobrovolní hasiči z Halenkova, následováni kolegy z Karolinky a Nového Hrozenkova.

V dýchacích přístrojích byl proveden průzkum a nebylo zjištěno plamenné hoření. Od majitele se dozvěděli, že přijel v pátek večer a zatopil v kamnech. Nad ránem zjistil silné zakouření a proto oznámil požár.

Nejvíce kouř vycházel zpoza dřevěného obložení komína. Zakouřený prostor byl odvětráván přetlakově ventilátorem a byl natažen jeden vysokotlaký proud vody. Následně bylo rozebráno obložení a byl zjištěn ohořelý trám v komíně.

Chata je na území sousedního státu. Šetření požáru a stanovení výše škody je tak v pravomoci slovenských státních orgánů. Při požáru nedošlo k zranění osob.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet