Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Muž spadl při kroužkování ptáků, zůstal viset na skále

V pátek 14. května krátce po 18. hodině přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje oznámení o muži visícím ze skály ve výšce přibližně deset metrů nedaleko Úval v okrese Praha-východ.

Operační důstojník vyslal k události jednotku profesionálních hasičů z Říčan spolu s dobrovolnou jednotkou obce Úvaly. Po příjezdu k události bylo průzkumem zjištěno, že jde o ornitologa, který se snažil na vysokém stromě pomocí horolezeckého vybavení včetně sedáku okroužkovat mláďata datla obecného v hnízdě, ale ve výšce se zasekl a převrátil hlavou dolů.

Takto zůstal viset nějakou dobu, než se k němu dostali lezci z říčanské stanice, kteří muže i s ptáčaty sundali za pomoci lanové techniky a nastavovacího žebříku na pevnou zem. Tam došlo nejen k nasazení kroužků na nohy ptáků, ale také k preventivní prohlídce ornitologa Zdravotnickou záchrannou službou Středočeského kraje. Mláďata zpět do hnízda pak vrátili hasiči.

Záchrana osob z výšky je náročnou činností, která vyžaduje poměrně značné teoretické znalosti, technickou zručnost a praktické zkušenosti. Hasičský záchranný sbor má ve svých řadách ve všech krajích speciální skupiny tzv. lezců, kteří jsou odborně vyškoleni na tyto typy zásahů.

Dagmar Zemanová
HZS Středočeského kraje
Sdílet