Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v bytě v ulici Vajdova v Praze likvidovali hasiči ze čtyř jednotek, škoda je 100 tisíc korun

V 5:45 hod v neděli 16. 5. 2021 vyslalo operační středisko pražských hasičů 3 profesionální a 1 dobrovolnou jednotku do ulice Vajdova v Hostivaři k požáru bytu výškové budovy.

Hasiči zasahovali jedním vodním proudem C v dýchací technice a pomocí výškové techniky. Z objektu bylo zachráněno 11 osob. 2 osoby byly evakuovány a jedna předána do péče ZZS HMP. V 6:11 hod byla ohlášena lokalizace.

Jednalo se o požár v předsíni jednoho z bytů, původně hlášený výbuch v domě se průzkumem nepotvrdil. Náhradní ubytování nakonec nebylo zapotřebí a po odvětrání a kontrole se obyvatelé mohli vrátit do svých domovů.

Předběžná škoda je 100 tis. Kč a příčina je prozatím v šetření.

23.05.2021

Kriminalisté z oddělení vražd se zabývají případem požáru bytu ve Vajdově ulici v Praze 10 z minulé neděle. V ranních hodinách přijal operační důstojník tísňové volání o požáru bytu v šestém patře panelového domu ve zmiňované ulici.

Na místo vyrazily policejní hlídky a mezi nimi i kolegové z cizinecké policie, kteří byli nejblíž. Po příjezdu na místo kolegové viděli černý dým stoupající z oken bytu a na balkoně stálo několik lidí, kteří volali o pomoc.

Policisté proto vyběhli nahoru, a jelikož se nemohli dostat do bytu, kde hořelo, tak od něj vykopli dveře. Pak se snažili dostat z bytu všechny lidi, v čemž jim pomohl jeden z hasičů za použití dýchací techniky. Zachránit se tak povedlo všechny lidi a i zmiňované měsíc staré miminko.

Případ si vzhledem k podezřelým okolnostem do vyšetřování převzali kriminalisté z oddělení vražd pražské police, kteří zjistili, že požár založil jeden z nájemníků bytu. S ním totiž ten den pro jeho nevhodné chování ukončili možnost jeho ubytování a požádali ho, ať odejede.

Podle všeho se ale v noci do bytu vrátil a za použití hořlaviny založil oheň v předsíni, přestože věděl, že v bytě spí několik lidí, jedná se o šesté patro a lidé nebudou mít možnost úniku.

Se sedmatřicetiletým mužem detektivové zahájili trestní stíhání pro trestný čin obecné ohrožení, kdy mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody na dvanáct až dvacet let nebo výjimečný trest. Zároveň podali podnět na jeho vzetí do vazby.

kpt. Jan Daněk
Policie ČR
Kateřina Suchánská
HZS Praha
Sdílet