Pondělí 13. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u tragické nehody ve Frýdlantu nad Ostravicí

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v neděli 27. 6. 2010 od rána až do odpoledne na rychlostní silnici R 56 ve Frýdlantu nad Ostravicí (okres Frýdek-Místek) u tragické dopravní nehody. Dva osobní automobily postupně zachytily zhruba na úrovni zdejší železniční stanice dvanáctileté děvče, které přecházelo po čtyřproudové komunikaci.

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v neděli 27. 6. 2010 od rána až do odpoledne na rychlostní silnici R 56 ve Frýdlantu nad Ostravicí (okres Frýdek-Místek) u tragické dopravní nehody. Dva osobní automobily postupně zachytily zhruba na úrovni zdejší železniční stanice dvanáctileté děvče, které přecházelo po čtyřproudové komunikaci. Okolnosti nehody a úmrtí zjišťuje Policie ČR.

Operační středisko hasičů informovala o nehodě v neděli krátce před devátou hodinou ranní Policie ČR. Na místo ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice ve Frýdku-Místku a dobrovolní hasiči z Frýdlantu nad Ostravicí.

Společně s hasiči přijela na místo rychlá záchranná služba. Xantia již byla položena na pravém boku, auto totiž odklopilo těla dívky pět řidičů vozidel, kteří poté, co nehodu zpozorovali, zastavili a přišli na pomoc.

Tým rychlé záchranné služby se okamžitě pustil do oživování, ale i přes veškerou jeho snahu lékař musel zhruba po 40 minutách konstatovat smrt. Hasiči zdravotním záchranářům asistovali, také zajistili místo nehody a likvidovali malý únik hydraulického oleje z osobního automobilu pomocí sorbentu.

Po zdokumentování nehody Policií ČR hasiči naložili havarovanou Xantii na vozidlo odtahové služby a vozovku uklidili. Na stanici odjeli zhruba půl hodiny po poledni, kdy již byla rychlostní komunikace zprůjezdněna.

Tisková zpráva Policie ČR

Matka s dcerou přecházela čtyřpruhou rychlostní silnici ve Frýdlantě nad Ostravicí a 12letá dívka byla zachycena hned dvěma auty za sebou. První řidič vozidla Škoda Octavia dívku, která náhle vstoupila do vozovky z jeho pravé strany, zachytil jen pravým zrcátkem a povalil ji na zem.

Druhé auto, Citroën Xantia řízené 64letou ženou se ji však již nevyhnulo a sunulo ji se zablokovanými koly asi 40 metrů před sebou. Na místě okamžitě zasahoval vrtulník záchranné služby, ale dívka mnohačetným zraněním podlehla. V místě, kde se tragédie stala a kde mohou jet vozidla až 90 km/h, je pro přecházení nebezpečné vozovky podchod pro chodce.

Ten však bohužel matka s dcerou a babičkou nepoužily. Policisté místo nehody uzavřeli a do současné doby (pozn. – informace z neděle po poledni) probíhá vyšetřování. Pozůstalým i řidičce auta poskytuje odbornou pomoc i přivolaný psycholog.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje 

-kow-

Sdílet