Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár usazenin a pilin velkého zásobníku v obci Lutonina

Dne 27. 6. 2010 ve 13:00 hod. byli hasiči informováni o požáru sila v obci Lutonina. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína nejdříve se dvěma cisternami a později i s automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Lutonina, Vizovice a Jasenná. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru usazenin a pilin na velkém zásobníku místní dřevařské firmy.

Požár zpozorovali pracovníci pily, kteří si všimli kouře nad technologickým zařízením odsávání a zásobníků na piliny. Před příjezdem hasičů se také snažili požár na plášti zařízení hasit pomocí zahradní hadice s vodou a ve spodní části použili přenosné hasicí přístroje.

Hasiči dorazili během několika minut a okamžitě bylo rozvinuto vodní vedení. Požární útok směřoval jak na opláštění zásobníku pilin, tak také do prostoru odběru pilin. Zásobník hasiči postupně vyhrabávali a dohašovali. Likvidace požáru trvala hasičům asi devadesát minut. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru do okolí a na výrobní haly pily.

Krátce po 17. hodině byli hasiči znovu informováni, že na horní části zařízení hoří. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů s jednou cisternou a automobilovým žebříkem. Z koše žebře se hasiči dostali k hornímu slučovači odsávání, kde bylo nalezeno skryté ohnisko požáru. Po domluvě s majitelem byla část technologie otevřena a požár celkově zlikvidován vysokotlakým proudem vody.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl na vnějším plášti sila a vyšetřování ukázalo na pravděpodobné odlétnutí žhavých částic a jisker z komína nedaleké kotelny sušárny pily. Piliny z výrobního procesu byly odváděny do zásobníku soustavou odsávání a následně byly odebírány přes spodní vybírací otvor. Piliny sloužily k topení v kotlích sušárny pily. Požárem způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 5 mil. Kč.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet