Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči stavěli na Dyji nornou stěnu

Únik neznámé látky ropného původu do kanalizace u bývalého cukrovaru a odtud i do řeky Dyje byl ohlášen 4. června v 11.24 hodin na operační středisko HZS v Břeclavi.

Protože hasiči museli zasahovat na dvou místech – u vyústění kanalizace do řeky u areálu bývalého cukrovaru a o několik kilometrů dál při stavění norné stěny, k odstranění následků úniku vyjelo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. U události byli informováni také pracovníci odboru životního prostředí břeclavského městského úřadu a Povodí Moravy.
Hasiči pomocí člunu vycpávkami utěsnili kanalizaci a na hladinu Dyje, která je ve městě široká cca 50 metrů, postavili nornou stěnu. Mastné skvrny u břehu zasypali sorbentem. Podle odborníků do kanalizace a do řeky uniklo zřejmě jen malé množství oleje, které se podařilo zcela zachytit. V současné době již žádné ropné látky z areálu cukrovaru neunikají, takže hasiči dokončují sběr sorbentu z hladiny řeky a po 15. hodině by měli rozebrat i nornou stěnu. Příčinu a zdroj úniku i přesné množství vyteklého oleje spolu s odborníky šetří policisté.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet