Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Volkswagen Crafter je první nový automobil u jednotky SDH Kout na Šumavě, s financováním pomohla Evropská unie

Dne 14. dubna 2021 hasiči JSDH Kout na Šumavě obdrželi nový dopravní automobil VW Crafter. Po 38 letech se jedná o první zcela nové zásahové vozidlo u jednotky. Craftera dodala firma AUTO STRAKONICE, spol. s r.o. a o nástavbu se postarala firma STS Prachatice a.s.

Dopravní automobil je z 90 % financován z dotačního programu IROP, MAS Pošumaví 14. výzva Technika pro JSDHO. Zbylých 10 % je financováno z prostředků obce Kout na Šumavě.

Tento devítimístný automobil pohání přeplňovaný vznětový čtyřválec o objemu 1 968 cm³ a výkonu 103 kW. Motor je spřažen se šestistupňovou manuální převodovkou a stará se o pohon všech kol.

Součástí vozidla je tažné zařízení, které umožňuje připojení brzděného přívěsu o maximální hmotnosti 3000 kg nebo nebrzděného o hmotnosti 750 kg.

Komfort při couvání zvyšuje parkovací kamera, která snímá prostor za vozidlem.

Kabina je vybavena radiostanicí Motorola a výjezdovým tabletem. Dále jsou součástí výbavy 4 ks ručních svítilen ADALIT, záchranářský batoh, 2 ks magnetických svítilen, 2 ks hasicích přístrojů a ruční vyprošťovací nástroj Paratech Hooligan.

Na podlaze kufru je umístěno výsuvné plato s nosností 250 kg, které usnadňuje přístup k přepravovanému materiálu. Střecha vozidla je doplněna plošinou s nosností 200 kg přístupnou po žebříčku na zadních dveřích. K této plošině je připevněna výsuvná markýza.

Prostor kolem vozidla je možné osvítit světelnými LED lištami bílé barvy.


Jsme velice rádi, že se podařilo uskutečnit nákup tohoto dopravního automobilu a vše proběhlo bez komplikací. Doufáme, že nám Crafter bude bezproblémově sloužit mnoho let a mockrát děkujeme všem, kteří se o nákup vozidla zasloužili.

Jiří Kadlec
starosta sboru
Sdílet