Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odhozený nedopalek zapálil sousedovi balkón

Ohlášení požáru bytu panelového domu v ulici Hradecká v České Lípě přijalo operační středisko HZS Libereckého kraje dnes v poledne. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Česká Lípa spolu s dobrovolnými kolegy ze Staré Lípy a Nového Boru.

Hasiči na místě zjistili, že se valí dým z balkonu bytu v 7. nadzemním podlaží. Protože se uvnitř bytu nikdo nenacházel, dostali se hasiči na hořící balkon z balkonu sousedů. Nahoře zjistili, že hoří krabice s dalšími věcmi a dřevěné obložení balkonu. Přes balkonové dveře vnikli do bytu a zkontrolovali, zda požár nezasáhl i další části bytu. Požár uhasili z automobilového žebříku vysokotlakým vodním proudem a ohořelé dřevěné obložení rozebrali pomocí bourací sekery, aby našli možná skrytá ohniska požáru. Následně také zkontrolovali byty ve vyšším podlaží, do kterých se požár nerozšířil.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, ani nebylo třeba evakuovat obyvatele dvanáctipodlaž­ního domu.

Příčinou vzniku požáru je podle vyšetřovatele HZS Libereckého kraje pravděpodobně nedbalost někoho z obyvatel z vyšších pater domu, který odhodil špatně uhašený cigaretový nedopalek. Ten zaletěl na balkon a zapálil odložené hořlavé předměty i obložení. Požár poškodil dřevěné obložení, věci na balkoně a částečně také balkonové dveře. Výši škody odhadl majitel bytu na 50 tisíc korun.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


-miw-

Sdílet