Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražský hasič Jiří Ferencei po 28 letech ukončil službu u HZS hl. m. Prahy

V sobotu 29. května 2021 nastoupil nstržm. Jiří Ferencei na svoji poslední službu u Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy na stanici č. 5 v pražských Strašnicích.

Jirka ,, Feri ,, nastoupil ke sboru 1. 4. 1993. Z počátku na centrální stanici na Sokolské. Po absolvování nástupního odborného výcviku byl převelen na hasičskou stanici č. 5 v pražských Strašnicích kde působil až do konce své profesionální hasičské kariéry. Hasičinu má Feri v krvi, jde ve šlépějích svého otce Juliuse Ferencei, který u pražského sboru odsloužil neuvěřitelných 38 let, svoji kariéru zakončil ještě na tehdejší požární stanici v pražské Libni. Právě na tuto stanici Feri jako dítě chodíval.

Feri nastoupil ke sboru jako strojník a později se stal zástupcem technika strojní služby na stanici č. 5 Strašnice. Svoji nesmazatelnou stopu u pražského sboru zanechal jako hlavní týlový technik USAR Teamu a Trauma Teamu ČR.

Během své kariéry absolvoval nespočet specializačních kurzů a cvičení. Byl také členem soutěžního družstva směny B na vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Zasahoval u stovek zásahů a s Trauma Teamem má dvě ostré mise a to v roce 1995 po zemětřesení v Pákistánu a v roce 2015 po zemětřesení v Nepálu. V roce 2008 zasahoval u dvou největších požárů a to tržnice Sapa a Průmyslového paláce.

Za dosahování skvělých výsledků v práci pro požární ochranu byl oceněn medailí „Za věrnost“ III. stupně. Za sbor se přišel na HS 5 s Ferim rozloučit ředitel HZS hlavního města Prahy plk. Ing. Luděk Prudil a ředitel kanceláře ředitele plk. Ing. David Kovařík, kteří mu při té příležitosti předali pamětní medaili HZS hl. m. Prahy.

Díky své dlouholeté praxi v oboru je respektovanou osobností nejen mezi svými kolegy. Feriho mají hasiči rádi především pro jeho kamarádskou povahu, spolehlivost a pracovitost. Je člověkem, který nezkazí žádnou srandu. Díky svým zkušenostem dodává kolektivu klid a rozvahu. Jeho neskutečná znalost nejen hasebního obvodu ale celé Prahy byla vždy obrovskou výhodou.

Je vynikajícím mentorem pro mladší kolegy. Ve dnech svého volna je aktivním členem jednotky sboru dobrovolných hasičů Hradištko, kde na vysoké úrovni zastává funkci velitele jednotky. V civilním životě přejí všichni pražští hasiči svému kolegovi, parťákovi a kamarádovi hlavně zdravíčko, spoustu elánu a nových životních cílů.

Bylo nám ctí s Tebou sloužit FERI. DĚKUJEME kolegové z ,,5ky,,

Sdílet