Úterý 21. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kyselina v popelářském autě

Čtrnáct lahví se stoprocentními koncentráty různých kyselin a s oxidy vyndali v úterý 29. června po poledni hasiči z popelářského vozu v Březové na Sokolovsku. Několik dalších se uvnitř vozu rozbilo a kyseliny vytekly mezi odpadky. Lahve s nebezpečnými látkami někdo vyhodil do popelnic u březovské základní školy.

Čtrnáct lahví se stoprocentními koncentráty různých kyselin a s oxidy vyndali v úterý 29. června po poledni hasiči z popelářského vozu v Březové na Sokolovsku. Několik dalších se uvnitř vozu rozbilo a kyseliny vytekly mezi odpadky. Lahve s nebezpečnými látkami někdo vyhodil do popelnic u březovské základní školy.

Silného zápachu, hlučných ran a hustého dýmu si všimli popeláři ihned po vysypání popelnice do vozidla. Uniklé látky z prasklých lahví začaly chemicky reagovat a popeláři si v první chvíli mysleli, že uvnitř auta hoří. Stačili ještě s vozidlem přejet od základní školy k hasičské stanici v Březové, která je vzdálena necelých pět set metrů. Březovští hasiči prolili nádobu s odpady na vozidle vodou, čímž nebezpečné látky zředili. Na místo mezitím vyjela také profesionální jednotka ze Sokolova a také technici chemické služby ze stanice v chemických závodech v Sokolově s detekční technikou na zjištění, o jaké látky se jedná. V ochranných oblecích a s aktivovanou dýchací technikou postupně vyndali z auta všechny lahve a nebezpečné látky předali sokolovských technickým službám, které zajistí jejich odbornou likvidaci.

Měřením v prostoru vozidla byly zjištěny plyny CO2 a SO2, v lahvích byla například kyselina chlorovodíková, jejíž výpary leptají sliznici a kůži a vysoké koncentrace mohou způsobit vážné zdravotní problémy a dokonce i smrt.

Info: prap. Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje


-wap-

Sdílet