Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolný hasič z Ostravy-Staré Bělé zkušeně odstěhoval užovku do přírody

Jak je dobré mít ve svém týmu zkušeného chovatele hadů, se přesvědčili v pátek 4. 6. 2021 dopoledne v Ostravě-Staré Bělé zdejší dobrovolní hasiči, kteří vyjeli do místní Chrobákovy ulice k nahlášenému krásnému hadovi, který se bezstarostně vyhříval na zahradě rodinného domku. Vypátral ho a štěkotem informoval své „páníčky“ o číhajícím nebezpečí ostražitý čtyřnohý hlídač.

Hasič ihned identifikoval „neškodnou“ užovku obojkovou, která žije zejména v blízkosti vody a živí se hlavně obojživelníky a rybami, opatrně ji přehrnul rukama ve festovních rukavicích do plastového kyblíku, překryl víkem, vytvořeným z plastové tašky, a kolegové už je oba vezli na okraj nedalekého Bělského lesa.

Tam ji opatrně vyklopil do trávy. Po krátké „domluvě“ opatrnými doteky, na které užovka reagovala podrážděným syčením a pokusy o útok, nakonec plaz zřejmě pochopil, že cílem je dostat ho z frekventované pěšiny do bezpečí, a rychle zmizel v blízké husté vegetaci.

Na místo výskytu hada vyjela i specializovaná jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Přívoz. Díky rychlému profesionálnímu zásahu kolegů ze Staré Bělé se mohla velmi brzy vrátit zpět na základnu a vše nechat v jejich kbelíku a rukou…

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet