Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Svítilna LED LENSER P7: Opravdový klenot pro hasiče

Představujeme vám (článek je z roku 2007)svítilnu LED LENSER P7 určenou hasičům pro běžné nošení nebo pro upnutí do držáku na přilbu. Tato svítilna svou kvalitu předčila své konkurentky o celou pomyslnou délku. Článek je proložen uživatelskými postřehy hasičů, kteří svítilnu používají.

Budete si připadat jako VIP

Už při rozbalování na vás dýchne luxus. Velice efektní tmavě modrá krabička z tvrdého kvalitního kartonu. Otvíráte krabici jako byste otvírali schránku na drahé hodinky či šperk. Po otevření spatříte tu nádheru. Jednoduchou, ale elegantní krásu. Samotná svítilna je uložena v molitanovém lůžku. Po vyjmutí svítilny se pod lůžkem nachází překvapení. Elegantní a praktické pouzdro z kordury pro nošení svítilny ve svislé poloze. Je tu u karabina pro uchycení nebo bytelná spona pro nošení na opasku. Samotné pouzdro je velice kvalitně vyrobené. K svítilně dostanete také poutko podobné jako k mobilnímu telefonu a čtveřici značkových baterií LED LENSER.

V balení je také propagační brožurka a český i cizojazyčný návod. A aby sada byla kompletní, český dodavatel svítilen přidá ještě velice praktický plastový držák na nošení za opaskem. Veškeré komponenty v obsahu balení jsou na první pohled velice pěkné a kvalitně zpracované. Poznáte německou kvalitu a preciznost.

Nedáte jí z ruky

Nejvíce na mě však zapůsobila samotná svítilna. Její elegantní a vypracované tělo svádí k neustálému laskání. Je opravdu velmi elegantní, cítíte jí v ruce a dodává pocit spolehlivosti. Ostatně posuďte sami. Níže je rozsáhlá uživatelská recenze spolu s postřehy samotných hasičů, kteří svítilnu používají.

Při pohledu na hodnotu světelného výkonu a výrobcem udávaný parametr dosvitu by leckoho napadlo, co že to bude za monstrum, plné baterií a s velikou parabolou – mimochodem, v reálu se výkonem svítilna minimálně vyrovná jisté velké značkové čtyřbuřtové svítilně s kryptonovou žárovkou (dle mého subjektivního názoru je ještě lepší).

Parametry a tělo

Jaké překvapení pak nastane při pohledu na parametry: svítilna má klasický válcovitý tvar o průměru těla 29.5 mm (hlava má průměr 38 mm). Délka svítilny je pouhých 133 mm, hmotnost solidních 192 g – a to se čtyřmi bateriemi AAA (neboli „mikrotužkami“). Je tedy poněkud tlustější a těžší, než známé starší Mini MagLitky (daň za 4 baterie uvnitř), je však o více, jak tři centimetry kratší.

Poněkud macatější, černě eloxované tělo svítilny, vyrobené z tvrzeného hliníku, velmi dobře padne do ruky. Tělo má na jednom konci tlačítkový vypínač (a zároveň přepínač světelných režimů), na druhém zaobleně přechází v rozšířenou hlavici. Samotné tělo je u řady P velmi elegantní a hladká linie je narušena pouze jemným drážkováním, zabraňujícím vyklouznutí z mokré dlaně. Mimochodem, tato svítilna existuje i v taktickém provedení, kde jsou tělo i hlava poněkud členitější, je však díky tomu trochu více náchylná na ulpění nečistot.

Jinak jsou svítilny až na opravdu nepatrné rozdíly ve velikosti a hmotnosti úplně stejné (včetně ceny), proto si každý může vybrat tvar, který se mu více líbí nebo mu více vyhovuje. Obě provedení mají na „spodní“ straně vedle tlačítka zkosenou hranu a na tomto místě je umístěno očko na uchycení zápěstního poutka, případně jistící šňůry.

Šířka světelného paprsku

Již byla řeč o hlavici a zde se skrývá asi největší triumf této svítilny. Hlavice totiž umí měnit šířku světelného paprsku. Neděje se tak ale obvyklým otáčením, ale posunem. Ano, je to tak, hlavice se dá ve zlomku vteřiny posouvat v ose těla svítilny o cca o 8 mm. To úplně stačí, aby speciální optický kolimátor o průměru 25 mm uvnitř hlavice (svítilna nemá klasickou parabolu) napřel plný výkon moderní, v USA vyrobené 3W Cree diody do úzkého, intenzivního proudu typického studeného bílého světla – nebo v opačné krajní poloze osvětlil široký kruh přímo před vámi. Ve vzdálenosti tří metrů od svítilny má ostře ohraničený kruh světla plynule nastavitelný průměr od 35 cm do 280 cm!

Ovládání hlavice je přitom velmi snadné i v zásahové rukavici, stejně dobře se ovládá rozměrný vypínač. Ergonomie ovládání je prostě na podtrženou jedničku – jednoduché, funkční a praktické, to je přesně to, co hasič potřebuje. Apropos, vypínač skrývá také jedno překvapení, ale k tomu trochu později. Vypínač je multifunkční, kromě zapnutí a vypnutí se pomocí něj dají ještě přepínat světelné režimy.

Světelné režimy

Jsou tři: prvním stiskem aktivujeme zhruba patnáctiprocentní světelný výkon. Ten je vhodný kupříkladu pro pohyb v úplné tmě nebo v menších prostorech, kde pro orientaci, zejména ve spojení s polohovacím držákem, naprosto dostačuje. Tento režim je samozřejmě i velmi šetrný k bateriím.

Druhým stiskem přepneme svítilnu na stoprocentní světelný výkon. Třetím stiskem svítilnu vypneme. Možná si ale řeknete: „Dobrá, ale co když si chci jenom na chvilku na něco posvítit? Přece to nebudu pořád dokolečka mačkat, jak ráno u výtahu“. No a tak se dostáváme k tomu třetímu režimu – pokud tlačítko ve kterémkoliv z předchozích režimů či ve vypnutém stavu jen namáčknete, svítilna zařadí „forsáž“ a po dobu namáčknutí přidá ještě dalších 30% světelného výkonu – hodnota pak dle výrobce dosahuje dvou set lumenů.

Konstrukce vypínače dává zřetelně najevo, kdy je jen namáčknuto a kdy už došlo k přepnutí a to i při stisku přes kvalitní zásahové rukavice. To je praktické zejména při použití ve dne.

Vnitřnosti

Svítilna se dá zcela rozebrat na několik částí a uvnitř čeká několik dalších překvapení. Baterie nejsou vevnitř nastrkány mezi obvyklé pofiderní pružinkové kontakty, ale jsou umístěny ve speciálním, precizně vyrobeném, vyjímatelném kontejneru. Díky tomu uvnitř svítilny nevaklají, či v horším případě tam nelítají, jak pes v jeteli, ale pevně drží na svém místě, což se velmi blahodárně projevuje na stabilitě světelného toku a spolehlivosti svítilny jako celku vůbec.

Masivní odpružené kontakty kontejneru jsou pozlacené. Součástí kontejneru je i vlastní vypínač – a to je další vychytávka. Na těle svítilny je totiž jen tlačítko, přes které se tento vypínač ovládá, celé řešení je chráněno patentem. Zcela jsou tak eliminovány přechodové odpory mezi kontakty baterií a vypínače, který je k nim připojen přímo. Jednotlivé díly těla svítilny jsou mezi sebou utěsněny klasickými, zřejmě silikonovými O-kroužky, svítilna je tak odolná proti běžné postřikové vodě a snese i nějakou tu krátkodobou koupel.

Dle výrobce je dále odolná proti prachu a nárazu a není, proč tomu nevěřit – provedení je opravdu nekompromisní. Používání svítilny je opravdu snadné, ať už je umístěna v pouzdře na opasku, na kabátě či na přilbě.

Osobně bych dal při použití v pouzdře přednost modelu T7, přeci jen je jeho členitější povrch vhodnější pro úchop a ovládání v rukavici. V držáku na přilbě se zase lépe vyjímá elegantní varianta P7, mohou tam ale být samozřejmě obě. Jak už stojí výše, funkčně, výkonnostně i cenově jsou svítilny naprosto shodné. Používání takto malé a přitom výkonné svítilny však přináší i některé problémy…

Výdrž

Jako první asi každého napadne, jak dlouho svítilna vydrží svítit. Běžné výkonné žárovkové svítilny vydrží několik málo hodin a malý Led Lenser svítí více, než většina z nich. Dle výrobce by doba svícení na snížený výkon měla dosáhnout 120 hodin, při 100% světelném toku pak až 50 hodin (při použití nenabíjecích alkalických 1,5V článků). Toto jsou však pravděpodobně hodnoty, dosažené s naprosto „čerstvými“ alkalickými bateriemi a za ideálních teplotních podmínek.

Výkonná dioda si při plném výkonu žádá své, a pokud nemá svítilna svého majitele nepříjemně překvapit, je vhodné se vyvarovat použití populárních nabíjecích akumulátorů (už z důvodu nižšího napětí či podceňovaného samovybíjení mezi občasným použitím). Ale i použití kvalitních značkových alkalických článků se neobejde bez problémů – mají sice mnohem menší hodnotu samovybíjení, ale mají také obvykle velký vnitřní odpor, který používáním nadále roste. Při velkém proudovém odběru pak značně klesá napětí baterie, která není schopna trvale podávat požadovaný výkon.

Výrobce bohužel neuvádí, zda se naměřené hodnoty týkaly doby svícení bez poklesu hodnoty světelného toku či zda šlo o moment, kdy dioda již úplně zhasla. Toto se mi jeví jako pravděpodobnější varianta. Svítilna nemá žádný obvod, zajišťující konstantní světelný výkon, světlo tedy postupně slábne v závislosti na vybití baterií.

Asi nejideálnější potravou pro takto vysoce odběrová zařízení se jeví moderní nenabíjecí lithiové baterie. Mají naprosto minimální samovybíjení (max. 1 % za rok), mají ze všech článků nejvyšší kapacitu (kupříkladu mnou používané Energizer Ultimate Lithium v provedení AAA mají každá 1200 mAh) a jsou nejlépe schopny snášet vysoké proudové odběry a to i za nízkých teplot, kde ostatním typům baterií (a zejména těm nabíjecím) rychle dochází dech. Jejich jedinou nevýhodou je poněkud vyšší cena, pohybující se u značkových baterií těsně pod padesáti korunami za kus – na druhou stranu výměny nejsou tak časté.

Baterku používáme 6 měsíců a musíme konstatovat, že jsme naprosto spokojeni. Nejdelší použití bylo případu požáru tržnice SAPA, doba použití cca. 12 hod a baterka nezaznamenala sebemenší změnu výkonu ani síly světla. Baterka jde velmi dobře ovládat i v rukavicích a její dosvit v běžném tak i v zakouřeném prostředí je velmi dobrý.

nprap: Jan Havrda, nprap. Rony Jabbour – Stanice HS-3/B Dalším možným problémem se může jevit právě vysoký světelný tok, pokud je svítilna používána na přilbě s pevným držákem. Pokud zejména se zaostřeným světelným kuželem vezmete v noci někoho zblízka přes oči, můžete mu na pár minut rovnou podat slepeckou hůl. Naprosto ideální je proto použití této (a ostatně jakékoliv) svítilny ve spojení s polohovacím držákem.

České zastoupení firmy Zweibrüder® Optoelectronics GmbH Solingen, která svítilny Led Lenser vyrábí, hbitě zareagovalo na situaci na trhu a dodává vlastní polohovací duralový držák, určený pro sáňky na nejnovějších „dlouhých“ Galettách F1 SF. Při naklonění svítilny šikmo dolů a zasunutí hlavice do zadní polohy máte před sebou na zemi ovál jasného bílého světla o délce kolem tří metrů v přímém směru a šířce dobře metr padesát (záleží na stupni naklonění).

Díky kolimátoru jsou hranice světla a stínu velmi ostré a svítilna tak svítí tam, kam má a nikoliv ostatním hasičům do očí. Pokud je potřeba, během okamžiku, jediným drobným pohybem dvou prstů, je z malé svítilny výkonný světlomet, osvětlující ve tmě a za ideálních povětrnostních podmínek předměty do vzdálenosti až dvou set metrů. Naprosto luxusní záležitost.

nprap. Daniel Biško – Vel. Družstva HZS hl. m. Prahy

Měl jsem tu čest po dobu ½ roku používat v reálných podmínkách zásahu ruční trubkovou svítilnu od společnosti LED-Lenser s označením P7. Hlavním překvapení, a tady mám na mysli v kladném slova smysl, pro mě byl její až nevídaný světelný tok, se kterým jsem se zatím u žádné svítilny obdobných rozměrů nesetkal.

Pár slov k výkonu

Jedinou drobnou výtku bych měl ke zvolené úrovni úsporného režimu. Těch 15 % se dá použít opravdu jen v naprosté tmě, jinak je, zejména při rozostření světelného kužele, tento režim neúčinný. Prospěšnější se mi jeví použít alespoň 40% světelného výkonu nebo zvýšit počet režimů a doplnit jej o paměť posledního zvoleného režimu při zapnutí – tak, jako to mají mnohé noname svítilny z Číny.

Nejnovější modelová řada M, kromě přechodu k stále více populárním napájecím článkům CR 123, již používá optimalizaci průběhu světelného toku řízenou mikročipem, je proto možné, že se časem nějakého SW vylepšení dočkáme i u modelových řad P a T. Na druhou stranu platí, že v jednoduchosti je síla a čím méně elektroniky takto u zásahu namáhaná svítilna obsahuje, tím lépe. Murphyho zákony platí spolehlivě…

Další příslušenství

Ke svítilnám Led Lenser P7 a T7 je možno dokoupit další užitečné příslušenství – ať už se jedná o zbraňové držáky, držák na řídítka bicyklu, sadu barevných dichroických skleněných filtrů (červený, modrý a zelený) v opaskovém pouzdře, červený zastavovací kužel (zmenšená verze kužele, známého z velkých svítilen MagLite) či důmyslně tvarovaný gumový kroužek, zabraňující kutálení se svítilny kupříkladu při položení na stůl. Při používání v těžkých provozních podmínkách se vyplatí nákup speciální silikonové vazelíny k ošetření závitů a těsnících O-kroužků, což ještě zvyšuje prachotěsnost svítilny.

Radomír Fischer – HZS Praha- HS 1/B

Mám osobní zkušenost, že svítilna P7 vydrží na plné baterie v soustavném provozu nejméně 10 hodin, což je naprosto dostačující. Následně stačí pouze vyměnit baterie a odpadá zdlouhavé dobíjení. U déle trvajícího zásahu je to, dle mého názoru, jednoznačná výhoda. Já osobně měním baterie zhruba po 2–3 měsících běžného používání u zásahů. Osobně mohu svítilnu Led-Lenser P7 pouze chválit, neboť mě v podstatě nenapadá nic, co bych ji mohl vytknout ve srovnání s konkurenčními výrobky této kategorie, které jsem měl možnost poznat.

Srovnávací test LED LENSER vs. Maglight

Slovo závěrem

Osobně svítilnu Led Lenser používám již druhým rokem jak při výcvikové a zásahové činnosti, tak při cykloturistice a to ke své naprosté spokojenosti. Je až neuvěřitelné, jak mocné světlo jsou tyto malé, moderní diodové svítilny schopné poskytnout. Přitom na rozdíl od leckterých čínských výrobků se i při dlouhodobějším svícení na plný výkon svítilna nijak dramaticky nezahřívá, natož aby uživatele popálila, jak se lze občas dočíst na uživatelských fórech k jednotlivým noname výrobkům čínské provenience.


Nyní v akci: Svítilna P7 od LED LENSER za žhavou cenu 1305 Kč


Při použití kvalitních lithiových baterií fungují Led Lenserky spolehlivě i v mrazech a ve spojení s polohovatelným držákem na přilbě a proměnlivou optikou poskytují uživateli doposud nepoznaný luxus.

Text: Pro POŽÁRY.cz ruská vlaštovka, Martin Kavka
Foto: ruská vlaštovka, Martin Kavka, Roman Půta

Sdílet