Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejtěžší závod kubatury 50 ccm v republice

Ve dnech 9.-10. července pořádá Sbor dobrovolných hasičů Čistá u Horek již IV. ročník nejtěžšího závodu pro stroje 50 ccm vyrobených do roku 1989. Nejtvrdší závod se pod názvem Fichtlmania 2010 jede v atraktivním prostředí autokrosového a motokrosového závodiště Štikovská rokle u Nové Paky.

Ve dnech 9.-10. července pořádá Sbor dobrovolných hasičů Čistá u Horek již IV. ročník nejtěžšího závodu pro stroje 50 ccm vyrobených do roku 1989. Nejtvrdší závod se pod názvem Fichtlmania 2010 jede v atraktivním prostředí autokrosového a motokrosového závodiště Štikovská rokle u Nové Paky. A co je na něm tak těžkého? Jde totiž o maraton – čtyřiadvaceti­hodinový vytrvalostní závod.

Myšlenka tohoto závodu vznikla již před lety, kdy si skupinka mladých mužů chtěla vyzkoušet, jakou mají výdrž a co vydrží jejich stroje. Dva ročníky se v letech 2006 a 2007 odjely v okolí Čisté u Horek. Pak ale nastaly problémy s pozemky i další komplikace a závod se v roce 2008 nekonal. Myšlenka ale žila dál a v roce 2009 vstala Fichtlmania z popela, tentokrát ale už ve Štikovské rokli, kde našli hasiči z Čisté vynikající zázemí a skvělou trať.

Závod byl původně koncipován pro tříčlenné posádky, ale obtížnost trati ve Štikově vedla k rozšíření na nynější čtyřčlenné týmy, které tvoří tři jezdci a mechanik. Mechanik ale může být rovněž jezdcem. Pokud tedy stroj nestávkuje, odsedí nebo odstojí si za řidítky každý kolem šesti hodin. Najdou se ale i vyjímky. Od prvního ročníku se akce účastní Marek Vancl z Hrabačova, který jezdí celou dobu sám a má k tomu tříčlenný podpůrný tým mechaniků. Jeho stáj má příslovečný název KAMIKAZE. Marek bere závod jako prověření své fyzické kondice. A že to zvládá, dokazuje umístění ve středu startovního pole. Mimochodem Marek je řidič-záchranář ZZS Královéhradeckého kraje a aktivní člen JSDHO Studenec.

Pravidelně se akce co by jezdci účastní také spousta hasičů, ať už z pořadatelského sboru, nebo okolí, ale třeba také Divočáci z Harrachova.

V letošním roce by se na startovním roštu mělo objevit šedesát strojů z celé republiky a dvě posádky dokonce přijedou až ze Slovenska.

Závod začíná v pátek 9. července v 16. hodin a odmávnut bude o den později ve stejnou dobu. Nepřetržitě poběží u dep občerstvení a pořadatelé připravili i doprovodný kulturní program.

V dnešní době se hodně hovoří o podceňování bezpečnosti. Závod Fichtlmania ale nic takového neprovází. Snad proto, že jsme sami záchranáři, klademe na bezpečnost maximální důraz. Na pořádku, bezpečnosti i organizaci dopravy spolupracujeme s policií městskou i republikovou. V depech máme vlastní hasičský dozor a rozmístěny RHP i například písek apod.

Celý závod bude přítomna zdravotnická asistence na ošetřovně (lékař, sestra, řidič). K dispozici před ošetřovnou je i sanitka. Pro dopravu lékaře a materiálu po závodišti je připravena terénní čtyřkolka. Podél okruhu budou rozmístěni nepřetržitě traťoví komisaři s vysílačkami. Na vyprošťování a odtah nepojízdných strojů máme připravenu technickou četu s dalšími dvěma čtyřkolkami.

Pokud nemáte v pátek 9. července navečer nebo v sobotu 10. července ještě program, přijeďte se do Nové Paky podívat, stojí to určitě za to. Závod se odjede v jakémkoli počasí, ale mělo by snad být letos spíše sluníčko. Zvláštní punc akci dodává její jedinečnost – v republice se žádný takovýto podnik nikde jinde nekoná!

Přiďte pobejt!

Ladislav Jiřička, velitel SDH Čistá u Horek a ředitel závodu Fichtlmania 2010

-kow-

Sdílet