Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyjížděli k hořícímu autu i k požáru garáží

Dne 1. 7. 2010 vyjížděli opakovaně profesionální hasiči z Uherského Hradiště na hlášené požáry u Boršic a ve Starém Městě.

Dne 1. 7. 2010 vyjížděli opakovaně profesionální hasiči z Uherského Hradiště na hlášené požáry u Boršic a ve Starém Městě.

Ve 13:04 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta u obce Boršice

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Buchlovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve směru na Smraďavku došlo k požáru osobního auta zn. Š Forman.

Řidička za jízdy ucítila benzin a následně uviděla kouř z motoru. Ihned s vozem zastavila u krajnice a zjistila požár v motorovém prostoru. Ten se také sama snažila hasit svým malým přenosným hasicím přístrojem. Křikem přivolala na pomoc i lidi z okolních domů, kteří pomohli s kbelíky a vodou.

Po příjezdu hasičů byl požár dohašen a místo překontrolováno proti dalšímu možnému vznícení nebo rozšíření. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo na technickou závadu systému vedení paliva k motoru. Požárem byl poškozen motorový prostor a způsobená škoda byla vyčíslena na 5.000 Kč.

Ve 14:28 hod. byli hasiči informováni o požáru garáží ve Starém Městě

Na místo znovu vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů ze Starého Města a Kunovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v řadových garážích u nádraží.



Před příjezdem hasičů se snažil plameny hasit mladý hoch, který byl u vzniku požáru, ale také další lidé z okolí, kteří použili k hašení zahradní hadici. Požár se jim podařilo částečně lokalizovat a přispět k utlumení plamenů až do příjezdu hasičů.



Hasiči byli na místě do čtyř minut od výjezdu. Okamžitě bylo rozvinuto vodní vedení a hasiči pronikli do zakouřené garáže. Plameny se dostaly do dřevěného podbití a do vedlejších garáží. Jedna sousední garáž byla přístupná, do další museli hasiči proniknou násilím. Požár se podařilo postupně lokalizovat a uhasit. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že chlapec v garáži opravoval své jízdní kolo, a aby měl více místa, tak některé věci z garáže přesunul. Nechtěně tak vystrčil na přímé slunce malý černý plastový kanystr s benzinem. Intenzivním působením tepla došlo k úniku paliva a k následnému samovznícení výparů vysoce hořlavé kapaliny. Hořící benzin se rozlil do okolí a zasáhl dřevěná vrata garáže a dřevěné podhledy.

Částečně byly poškozeny také uskladněné věci a zahradní stroje. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 25.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 70 tis. Kč.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet