Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Požár Mateřské školy v Českém Dubu

Dne 29. června v 15,25 hodin byl na Krajské operační a informační středisko hasičů v Liberci ohlášen požár Mateřské školy v Českém Dubu v Kostelní ulici. Jednalo se o taktické cvičení jednotek PO. Na místo události vyjela místní jednotka sboru dobrovolných hasičů města Český Dub se dvěma cisternovými vozy. Následně byly na místo události povolány ještě jednotky dobrovolných hasičů z obcí Proseč pod Ještědem, Smržov, Sobákov a Libíč.

Dne 29. června v 15,25 hodin byl na Krajské operační a informační středisko hasičů v Liberci ohlášen požár Mateřské školy v Českém Dubu v Kostelní ulici. Jednalo se o taktické cvičení jednotek PO. Na místo události vyjela místní jednotka sboru dobrovolných hasičů města Český Dub se dvěma cisternovými vozy. Následně byly na místo události povolány ještě jednotky dobrovolných hasičů z obcí Proseč pod Ještědem, Smržov, Sobákov a Libíč.

Po příjezdu na místo bylo velitelem zásahu zjištěno, že všechny děti a dospělé osoby jsou již vyvedeny na bezpečné místo v celkovém počtu 8 dětí a 6 dospělých. Velitel zásahu rozhodl o nasazení jednoho útočného proudu do místnosti zasažené požárem a o organizovaném průzkumu a prohledání celého objektu. Hasiči pracovali v dýchací technice tak, jako kdyby se jednalo o skutečnou událost. V hořící místnosti byla průzkumem zjištěna přítomnost dospělé osoby personálu, která se nadýchala zplodin hoření a nebyla schopna se dostat přes zakouřenou chodbu z budovy. Velitel zásahu proto rozhodl o evakuaci osoby oknem pomocí nastavovacích žebříků.

Z důvodu většího počtu nasazených hasičů si velitel zásahu povolal ze základny velitelský automobil Škoda Fabia, který přivezl náhradní tlakové lahve a další dýchací přístroje. Na doplňování hasební vody vydal velitel zásahu pokyn zřídit čerpací stanoviště z nedalekého potoka s následnou dálkovou dopravou vody hadicemi. Po lokalizaci požáru byl nasazen ještě vysokotlaký proud na dohašování zbylých ohnisek požáru. Za nedlouho velitel zásahu oznámil likvidaci požáru, objekt byl přirozeně odvětrán a velitel zásahu oznámil ukončení zásahu, provedl předání budovy majiteli a vedoucí cvičení toto ukončil. Jednotky se shromáždily k vyhodnocení a vedoucí taktického cvičení ho ohodnotil jako velmi dobré.

Pro POŽÁRY.cz Martin Ressl, místostarosta SDH Český Dub

 -wap-

Sdílet