Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zraněného cyklistu hasiči vytáhli z příkopu na laně

Patnáct událostí řešili hasiči v kraji během čtvrtka. Požáry tvořily pouze pětinu z celkového počtu, přesto si vyžádaly přímou škodu přes 1,3 milionu korun. Podruhé během dvou dní byl hasičům nahlášen případ tonutí člověka, tentokrát se ale naštěstí ukázalo, že se jedná o planý poplach.



Chebsko

Celkem třikrát zasahovali ve čtvrtek hasiči z profesionální stanice v Aši. Nejprve vyjeli před polednem na hlášený únik plynu z karmy, který měl i hořet. Ještě před příjezdem volala oznamovatelka znovu na tísňovou linku, že plyn už nehoří ale je v bytě stále cítit. Operátor tísňové linky jí proto doporučil, aby raději byt opustila a počkala na hasiče. Ti byt zkontrolovali, uzavřeli přívod plynu do karmy a doporučili majitelce bytu, aby si zavolala servisního technika. V půl osmé večer si vyžádala pomoc hasičů záchranná služba v Aši. Do pět metrů hlubokého výkopu zde spadl cyklista a po pádu zůstal ležet na dně zraněný a v bezvědomí. Hasiči společně s lékařem záchranné služby uložili cyklistu do vakuové matrace a s pomocí lezecké techniky ho vytáhli ven. Záchranná služba si na transport zraněného přivolala vrtulník, hasiči proto zůstali se zdravotníky, aby zajistili přistání. Cyklistu nakonec převezla záchranná služba sanitkou a vrtulník odvolala. Jen několik minut po návratu na základnu požádala záchranná služba hasiče znovu o spolupráci, tentokrát pomohli se snesením pacienta. V Chebu si odpoledne pro změnu policie vyžádala pomoc hasičů z chebské stanice, kteří vyjeli otevřít byt, ve němž bylo podezření na úmrtí. Byt byl otevřen ještě před příjezdem jednotky na místo.

Sokolovsko


K požáru osobního auta u jezera Medard byly ve čtvrtek ráno povolány jednotky profesionálních hasičů ze Sokolova a dobrovolných hasičů z Bukovan. Jednalo se o starý vrak auta a vyšetřovatel požárů stanovil požár bez škody. Unikající plyn v bývalé budově úřadu práce v Sokolově oznámili zaměstnanci na tísňovou linku hasičů s tím, že již vyrozuměli i plynárenskou pohotovost. Budovu pro jistotu ještě před příjezdem hasičů opustilo 35 zaměstnanců. Profesionální jednotka ze sokolovské stanice provedla v budově měření koncentrace plynu ve vzduchu s nulovým výsledkem a po zjištění, že budova vůbec není na přívod plynu napojená, odvolala technika plynáren. Průzkumem bylo zjištěno, že z traktůrku na sekání trávy unikl hydraulický olej a jeho výpary byly po budově cítit. Ve večerních hodinách odstranila znovu jednotka ze Sokolova roj včel v Královském Poříčí a dobrovolní hasiči z Kynšperka nad Ohří si poradili s požárem odpadu ve dvou kontejnerech.

Karlovarsko

Lovit hada vyjížděli ve čtvrtek ráno hasiči z karlovarské stanice. Plaz se měl nacházet uvnitř osobního auta v Nových Hamrech. Jednotka prohledala celé vozidlo, pomocí vodního proudu ochladila spodek auta, hada se ale nalézt nepodařilo. Hasiči zkontrolovali i okolo stojící auta, nic ale nenašli. Před polednem karlovarští hasiči vyčerpali vodu ze zatopeného sklepa v Karlových Varech a přímo z této události byli odvoláni k požáru skladovací haly v Sadově. U tohoto požáru s více než milionovou škodou zasahovaly jednotky ze stanice v Karlových Varech, z Ostrova, Sadova, Boru, Hájku a Tašovic. Více v samostatné včerejší zprávě. Dvě zranění si vyžádala dopravní nehoda dvou osobních aut v Nejdku. Hasiči z karlovarské stanice a místní dobrovolní hasiči poskytli předlékařskou pomoc zraněným, zajistili protipožární opatření a uklidili únik provozních kapalin. Ve Stružné si místní jednotka poradila se včelím rojem, který se usadil v komíně rodinného domu. Tonutí muže v rybníku v Jimlíkově u Nové Role nahlásili na tísňovou linku záchranné služby, která okamžitě vyžádala spolupráci hasičů. Při výjezdu jednotky opět volala záchranná služba s tím, že se jim ozvala přítelkyně údajně se topícího muže, který mezitím vyplaval. Jednotka profesionálních hasičů z Karlových Varů se tak vrátila zpět na základnu a událost označila za planý poplach.

Info: Martin Kasal, TM HZS KVK


-wap-

Sdílet