Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Brně vynesli z hořícího domu seniorku, v kritickém stavu ji zdravotníci převezli do nemocnice

Operační středisko komunikovalo dne 17. června 2021 po 11. hodině se starší ženou, která oznamovala, že uvnitř jejího domu v Brně hoří a přes hustý kouř se nemůže dostat ven. Už během telefonátu se spustila akce, při které jsme vyslali k požáru 4 hasičské jednotky.

Do ulice Podešvova v Brně dorazila první jednotka během sedmi minut od ohlášení události. Hasiči v dýchacích přístrojích násilně vnikli do domu a nalezli ženu, kterou okamžitě vynesli z hořícího domu. Seniorku si venku ihned převzala posádka záchranné služby.

Operační středisko ZZS vyslalo na místo lékaře v setkávacím systému, dvě záchranářské posádky a inspektora provozu. Zdravotníci ženu ošetřili, zaintubovali, napojili na řízenou ventilaci a v kritickém stavu ji transportovali na Popáleninové centrum Fakultní nemocnice Brno,

uvedli zdravotníci.

Pomocí dvou vodních proudů se požár uvnitř přízemního řadového rodinného domku podařilo dostat pod kontrolu do 20 minut. Následovalo dohašování a kontrola požářiště termokamerou.

Oheň byl zcela zlikvidován krátce před 13. hodinou.

Zásah probíhal v náročných klimatických podmínkách kolem 30°C a byl pro zasahující hasiče z tohoto pohledu velmi náročný.

Podle vyšetřovatele se škoda předběžně odhaduje na 200 tisíc korun a hasiči svých zásahem kromě záchrany seniorky také uchránili majetek za 500 tisíc korun. Příčina vzniku požáru zůstává v šetření.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet