Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Koncem května proběhla v Praze dvě cvičení profesionálních a dobrovolných jednotek

V sobotu 22. 5 .2021 proběhla 2 cvičení jednotek HZS a JSDH zaměřená na zdokonalení dovedností a pravidel při zásahu, práci s dýchacími přístroji a vyhledávání osob v zakouřeném prostoru. Součástí cvičení byla záchrana osob a poskytování první pomoci.

Zhruba v 9 hodin ráno šel náhodný svědek kolem ubytovny a zpozoroval kouř vycházející ze suterénu budovy. V kanceláři došlo pravděpodobně vlivem špatné elektroinstalace k požáru přímotopu.

Požár se rychle rozšířil na vybavení kanceláře a celý objekt byl silně zakouřen. Svědek zavolal na tísňovou linku pražských hasičů a operační středisko na místo vyslalo postupně vybrané jednotky.

V případě požáru na ubytovně lze předpokládat, že na místě bude větší počet osob a je nutné vyslat dostatečný počet hasičů na průzkum budovy a záchranu osob.

Cvičení probíhala ve 3 etapách, kdy došlo k prostřídání jednotek, vyzkoušení a osvěžení znalostí a závěrečnému vyhodnocení.


První cvičení bylo v Písnici v ul. U bazénu a zúčastnily se ho jednotky HZS z Modřan, Chodova, Krče a JSDH Písnice, Libuš, Cholupice, Kunratice, Chodov, Kolovraty a Zbraslav.

Druhé cvičení se uskutečnilo v Miškovicích v ul. Ke Zlatému kopci a zde byly jednotky HZS z Holešovic, Strašnic, Satalic a JSDH Kbely, Satalice, Běchovice, Klánovice, Dolní Měcholupy, Horní Měcholupy, Dubeč, Újezd nad Lesy, Koloděje, Čakovice, Letňany, Březiněves, Ďáblice a Praha 8.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet