Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Unimog U5000 – Bundeswehr

V jednom z předchozích článků jsme si ukázali kombinovaný hasičák Scania pro Bunderwehr. Dnes si ukážeme další techniku, kterou němečtí vojáci na veletrhu Interschutz předvedli.

V jednom z předchozích článků jsme si ukázali kombinovaný hasičák Scania pro Bunderwehr. Dnes si ukážeme další techniku, kterou němečtí vojáci na veletrhu Interschutz předvedli.

Podvozek

Jedná se tentokrát o lesní speciál Mercedes Unimog U5000 s nástavbou firmy Ziegler. Známý čtyřkolový terénní podvozek není třeba nijak široce představovat, jedná se o 14,5 tuny těžký automobil s jednomontáží na zadní nápravě. Poháněn je kapalinou chlazeným vznětovým motorem o výkonu 160 kW. O přenos výkonu od motoru se stará automatické řazení systému Telligent.

Vozidlo je vybaveno hydraulikou poháněným navijákem Rotzler TR 30, stejně jako před nedávnem představovaná Scania. Naviják má tažnou sílu 50 kN a lze ho obsluhovat i pomocí CAN sběrnice. Tou je samozřejmě obsluhováno i čerpadlo a další prvky vozidla.

Na střeše kabiny je umístěn monitor Alco HH 1260, který dosahuje jmenovitého průtoku 800 litrů za minutu.

Nástavba

V pětiroletové nástavbě najdeme uloženo to nejnutnější vybavení pro požární zásah vodou a pěnou. V pravé přední roletě to jsou dýchací přístroje MSA Auer s náhradními tlakovými lahvemi, na stejné straně nástavby vzadu pak najdeme práškové hasící přístroje, džberovku, hadicové koše s hadicemi B a C a několik běžných armatur – proudnice, kulový uzávěr apod.

Zadní roleta kryje pracoviště strojníka. Ten obsluhuje čerpadlo FPN10–2 000-ZH o jmenovitém průtoku 2000 litrů za minutu. Vody je v tomto vozidle k dispozici 4300 litrů.

Levá zadní roleta v sobě skrývá pevně zastavěnou elektrocentrálu Hatz 9 kVA a dva 20litrové kanystry s pěnidlem. V přední levé skříni pak najdeme hadice nebo například nekonečné úvazky o nosnoti 10 tun.

Výkon motoru:160 kW
Celková hmotnost:14400 kg
Čerpadlo:FPN10–2 000-ZH Ziegler
Objem vodní nádrže:4300 l
Střešní monitor:Alco HH 1260 (800 l/min.)
Naviják:50 kN Rotzler
Elektrocentrála:9 kVA, Hatz
Výrobce nástavby:Ziegler
Osádka:
1+2
Max. rychlost:80 km/h

Video: Martin Kavka

-kow-

Sdílet