Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a záchranáři pod vrtulníkem pomáhali horolezkyni

Dne 5. července 2010 ve 13:49 hodin byli hasiči a záchranáři informováni o pádu horolezkyně ze skály v oblasti Křížového vrchu v Adršpachu na Náchodsku. Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči z Broumova a Náchoda, dobrovolní hasiči z Adršpachu a členové Skalní záchranné služby. Na místo byl povolán také vrtulník Letecké záchranné služby a hasič – letecký záchranář z centrální stanice Hradec Králové.

Pilot vrtulníku s leteckým záchranářem zmapovali ze vzduchu oblast nad hřebenovou věží Očko, kde došlo k pádu ženy. Následně vrtulník přistál na bezpečném místě na louce a záchranáři připravili veškeré vybavení pro zásah v podvěsu. Hasič – letecký záchranář a lékař byli v podvěsu vrtulníku přepraveni na místo určení a vysazeni u zraněné ženy.

Po nezbytném ošetření a zajištění do vakuových nosítek byl na místo znovu povolán vrtulník, který zraněnou ženu i záchranáře přepravil v podvěsu na parkoviště v Dolním Adršpachu. Odtud byla horolezkyně letecky transportována do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-miw-

Sdílet