Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru domu hrozila exploze tlakových lahví

Dne 7. 6. 2004 v 10.33 hod. byli hasiči Zlínského kraje informováni o požáru rodinného domu v obci Raková.

Na místo okamžitě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlíně se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru rodinného domu a dílny. Hasiči začali požár hasit několika proudy vody a snažili se dostat do objektu. Požár se rozšířil z dílny na celou její střechu a dále pokračoval na střechu rodinného domu. Tam se také hasičům podařilo požár zastavit tak, aby nezasáhl obytnou část domu.

V dílně hrozil výbuch tlakových lahví svářecí soupravy, kterou hasiči vynesli ven. Hasiči lahve ochlazovali vodou a jednu umístili do přilehlého potoka. Další problém tvořil kanystr s ředidlem, který se začal vlivem horka rozpínat, a také musel být ochlazován. V dílně hořel hydraulický olej a další hořlavé látky, které měly za následek hustý černý kouř. Hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích a při hašení postupovat s velkou opatrností.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zcela zničil dílnu, ve které byl opravován vůz zn. Škoda. Zasažena byla zcela střecha nad dílnou a částí rodinného domu. Předběžně vyčíslená škoda přesahuje 1 mil. Kč. Majitel domu využil prozatím svého práva nevypovídat a v šetření se bude pokračovat zítra.

Do pomocných a úklidových prací se zapojili také sousedé, kteří navíc poskytli také hasičům nápoje na osvěžení.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet