Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osmnáct jednotek hasičů odstraňovalo škody po ničivé bouři v obci Stebno, na pomoc byly povolány jednotky z Plzeňského kraje a Záchranný útvar Zbiroh

Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje v současné době pomáhá s likvidací škod po ničivém tornádu na jižní Moravě. Ve stínu těchto událostí zůstává skutečnost, že tornádo se velmi pravděpodobně prohnalo i jižní částí Podbořanska. Ať již to bylo tornádo nebo silná bouře, napáchané škody jsou obrovské.

Vše začalo ve čtvrtek 24. 6. 2021 kolem 17. hodiny, kdy bouře doprovázená silným větrem ničivě zasáhla obce Blatno, Stebno a Petrohrad. Vítr strhával střechy domů, povalil zdi budov, lámal a vyvracel stromy, kroupy rozbíjely okna. Obce se v několika málo okamžicích ocitly bez elektrické energie a díky zablokovaným komunikacím byly odříznuty od okolního světa.

Operační středisko vyslalo podle poplachového plánu všechny profesionální i dobrovolné jednotky z okolí. Přijíždějící hasiči si nejprve museli prořezat cestu přes popadané stromy, aby se mohli dostat do postižených obcí. Na místo události se dostavil řídící důstojník, který koordinoval likvidační práce. Desítky hasičů odstraňovaly škody celou noc. Ale ani to nestačilo.

Teprve druhý den ráno se ukázal celkový rozsah škod. Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje se na jejich odstraňování podílí již třetím dnem. Hasiči rozřezávají popadané stromy, odklízejí suť, zabezpečují poškozené domy a zakrývají poničené střechy. Nejvíce zasaženou obcí je obec Stebno, kde prvotní odhad škody činí 80 až 100 miliónů korun.

V sobotu 26. 6. 2021 zde zasahovalo 10 jednotek sborů dobrovolných hasičů a 4 jednotky HZS Ústeckého kraje, 3 jednotky HZS Plzeňského kraje s kontejnery k odklízení suti a Záchranný útvar Zbiroh s nakladačem. Celkem zde bylo nasazeno 18 jednotek a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Likvidační práce budou v příštích dnech pokračovat.

Neděli strávilo 27 jednotek požární ochrany ve Stebně. Vzhledem k počtu jednotek byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu.

2. 7. 2021 ve 12:30 hodin

Po splnění záchranných a likvidačních prací ukončuje k dnešnímu večeru HZS Ústeckého kraje svoji činnost v obci Stebno na Žatecku, která byla 24. 6. 2021 poničena bouří.

V současné době probíhají ukončovací práce a návrat techniky na požární stanice. V obci bude pouze ponechána technika, která zítra 3. 7. 2021 bude sloužit jako technické zázemí pracovníkům Ministerstva financí, kteří budou občanům obce pomáhat s žádostmi o dotace na opravu svých domů.

Sdílet