Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Doudleb nad Orlicí slavnostně převzali novou cisternovou stříkačku Scania od WISS Czech, nahradí Tatru 815

Dne 12. černa 2021 nastal historický okamžik pro JSDH Doudleby nad Orlicí, neboť poprvé v historii městyse a 140leté historii dobrovolných hasičů v Doudlebách nad Orlicí dostali hasiči úplně novou cisternu. CAS 20/4000/240 Scania P440 XT nahradí 31 let starou cisternu CAS 32 Tatra 815 z roku 1990.

Výrazně se tak zvýší akceschopnost jednotky.

Automobil disponuje výbavou, která se sestavovala v technických podmínkách tak, aby cisternová automobilová stříkačka splňovala veškeré požadavky předpisů pro provoz stanové vyhláškou 35/2007 Sb. O technických podmínkách požární techniky.

Vozidlo v celkové hodnotě 6,9 milionů korun včetně DPH bylo spolufinancováno z rozpočtu městyse Doudleby nad Orlicí, Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů částkou 2,5 milionů korun a také s přispěním Královéhradeckého kraje ve výši 1 milion korun.

Slavnostní předání provedl starosta obce Ing. Ivan Keprta a vozidlu a hasičům požehnal pan farář Mgr. Ing. Vladimír Handl z Kostelce nad Orlicí. Předání se zúčastnili hasiči 4. okrsku a pozvaní hosté.

Podvozek

Cisterna je postavena na dvounápravovém podvozku Scania P440 řady XT s automatickou převodovkou Opticruise ve verzi bez spojkového pedálu.

Kabina je pro osádku 1+5. Pro dobíjení akumulátoru a doplňování tlakového vzduchu slouží zásuvka Rettbox-air.

Přední část kabiny osádky je v prostoru rámu podvozku vybavena elektrickým lanovým navijákem s tažnou silou ve vodorovné rovině 52 kN a s jištěním proti přetížení. Přední část kabiny je ve spodní části vybavena dálkově ovládanou lafetovou proudnicí.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z plechu a profilů ze slitiny lehkých kovů technologiípriz­matických šroubovaných spojů a lepení. Doplněna je karosářskými prvky z jiných lehkých materiálů s životností odpovídající životnosti CAS.

Nádrž o objemu 4000 l vody a 240 l pěnidla je vyrobena z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny.

Mezi kabinou a nástavbou je uchycen pneumatický výsuvný osvětlovací stožár se čtyřmi 24V LED světlomety o celkovém světelném toku 30 000 lumenů. Stožár je napájen z podvozkové soustavy automobilu, je možné jej napájet i z vnějšího zdroje 230 V. Disponuje funkcí automatického složení do přepravní polohy po uvolnění parkovací brzdy.

CAS je vybavena čerpadlem Ruberg o jmenovitém průtoku nízkotlakého stupně 2 000 l/min. při tlaku 10 barů. Vysokotlaký stupeň má průtok 150 l/min. při tlaku 40 barů. Čerpadlo je bronzové a veškeré součásti čerpadla, které přicházejí do styku s vodou, jsou z materiálů, které dlouhodobě odolávají korozi.

CAS je vybavena datovou sběrnicí k řízení provozu účelové nástavby typu CAN-bus, s následujícími funkcemi:

  • záznam dat, chybový deník, maximální dosažené otáčky požárního čerpadla,
  • diagnostika, uzavření rolet a dveří, zasunutí osvětlovacího stožáru,
  • monitorování mezních provozních stavů na požárním čerpadle, a to tlak, otáčky, rychlost jízdy se zapnutým pomocným pohonem,
  • signalizace zapnutí pomocného pohonu pro požární čerpadlo při jízdě,
  • ovládání osvětlení okolí automobilu a výstražné aleje na zádi účelové nástavby z prostoru obsluhy požárního čerpadla a z kabiny osádky,
  • automatické plnění vodní nádrže z hydrantu,
  • automatické ukončení odvodnění požárního čerpadla,
  • zobrazení kontrolních údajů podvozkové části a účelové nástavby včetně motohodin, otáček motoru a požárního čerpadla a mazacího tlaku,
  • zobrazení stavu nabití akumulátorových baterií,
  • signalizace přehřátí pohonu čerpacího zařízení,
  • akustická signalizace nízkého množství pohonných hmot a hasiva,
  • automatické zasunutí osvětlovacího stožáru při uvolnění ruční brzdy včetně automatického vypnutí světel na osvětlovacím stožáru,
  • automatizovaný provoz se zavodněním požárního čerpadla a tlakovou regulací,
  • upozornění na chybnou obsluhu formou textového hlášení s akustickou signalizací,
  • systém plánované údržby v účelové nástavbě CAS.
Sdílet