Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: V Jaroměři-Josefově hořela prádelna, milionová škoda

Dnes 8. července 2010 krátce po poledni byl na operační středisko hasičů ohlášen požár v jedné z hal přádelny v Průmyslové ulici v Jaroměři – Josefově. Na místo postupně vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči z Jaroměře, Černožic, Velichovek, České Skalice, Nového Města nad Metují a také profesionální hasiči z Náchoda s celkem 22 zásahovými vozidly, včetně výškové techniky.

Ve čtvrtek 8. července 2010 krátce po poledni byl na operační středisko hasičů ohlášen požár v jedné z hal přádelny v Průmyslové ulici v Jaroměři – Josefově. Na místo postupně vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči z Jaroměře, Černožic, Velichovek, České Skalice, Nového Města nad Metují a také profesionální hasiči z Náchoda s celkem 22 zásahovými vozidly, včetně výškové techniky.

Ve druhém nadzemním podlaží výrobní haly o rozměrech zhruba 30 krát 50 metrů došlo k požáru jednoho ze strojů na zpracování bavlněné příze. Požár se velmi rychle rozšířil po igelitových zástěnách a přízi ve strojích na celou halu. Požár se snažili v prvopočátku uhasit zaměstnanci pomocí práškových hasicích přístrojů a došlo i ke spuštění sprinklerů, ale požár se nepodařilo uhasit. Hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích kvůli hustému kouři. Požár hasili jak zevnitř budovy, tak z výškové techniky.

Zásah komplikovaly vysoké teploty, kdy hrozilo přehřátí organismu zasahujících hasičů. Ti museli doplňovat tekutiny a byli pravidelně střídáni. Hasiči dostali požár pod kontrolu během patnácti minut, ale dohašování hořlavých materiálů uvnitř haly pokračovalo až do 14:16 hodin, kdy byl požár zlikvidován. Šetřením a ohledáním místa události bylo zjištěno, že požár způsobila technická závada na elektroinstalaci na jednom z dopřádacích strojů. Hmotná škoda se odhaduje na 100 až 200 milionů korun, uchráněné hodnoty činí 300 milionů korun. O den později byl na místo povolán také statik, který zkontroloval stav výrobní haly, která byla poškozena. Při požáru byl ošetřen jeden z dobrovolných hasičů, u kterého došlo k přehřátí organismu.

Foto: Michal Fanta / mishaphotos.cz

Info: HZS KHK

-wap-

Sdílet