Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Skrz Českou republiku prošly bouřky, hasiči vyjížděli ke stromům a čerpáním

Skrz Českou republiku prochází 29. června 2021 večer bouřky, hasiči postupně vyjížděli ke spadaným stromům a čerpáním vody. Během 12 hodin zasahovali u 2031 technických pomocí.

Jihočeský kraj – 21:00

V Jihočeském kraji hasiči za uplynulou hodinu evidují téměř 60 událostí spojených s bouřkou a deštěm. V naprosté většině jde o popadané stromy a čerpání vody.

HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj – 05:00

Jihomoravští hasiči v souvislosti s noční bouřkou a silným větrem zasahovali u 101 událostí. Jednalo se především o popadané stromy (92) a poškozené střechy (9). Nejvíce událostí bylo na Blanensku.

HZS Jihomoravského kraje

Karlovarský kraj – 09:00

Popadané stromy odstraňovali v průběhu úterního večera a noci hasiči v Karlovarském kraji. Po večerní bouřce vyjížděli k celkem 36 událostem v souvislosti s počasím.

Kromě popadaných stromů ve dvou případech odčerpávali vodu ze sklepních prostorů, voda po přívalovém dešti zatekla také do budovy chebské nemocnice, kde zrovna probíhá rekonstrukce, hasiči také pročistili například u Stráže nad Ohří koryto potoka.

Většina událostí byla nahlášena mezi osmou a desátou hodinou večerní. Nasazeno bylo celkem 23 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

HZS Karlovarského kraje

Královéhradecký kraj – 08:00

Hlášení o stovce událostí přijali pracovníci krajského operačního střediska HZS Královéhradeckého kraje z úterý 29. 6. na středu 30. 6. mezi 22. a 5. hodinou ranní. Do terénu pak byly postupně vysílány profesionální a dobrovolné jednotky. V drtivé většině byly mezi hlášenými událostmi pády stromů nebo jejich částí na komunikace nebo poškození elektrického vedení. Naštěstí nebyl při těchto událostech nikdo zraněn.

Ve dvou případech poskytovaly jednotky požární ochrany technickou pomoc v důsledku výpadku elektrického proudu. Do Nové Města nad Metují byla vyslána profesionální jednotka hasičů z Náchoda, aby sem dovezla elektrocentrálu pro pacienta, který je napojen na plicní ventilaci. Centrálu hasiči zapojili a ponechali ji na místě až do doby, než bude dodávka elektrického proudu spolehlivě obnovena. Další pomoc zajistila dobrovolná jednotka hasičů ze Smiřic. Hasiči byli požádáni o doplnění vody na chlazení agregátu v místní drůbežárně, aby byly zajištěny základní podmínky pro chovaná zvířata.

Operační středisko přijalo hlášení také o jedné dopravní nehodě, kdy měl osobní vůz narazit do spadlého stromu. K události došlo v Týništi nad Orlicí, části Petrovičky. Naštěstí se jednalo se o náraz v malé rychlosti, přičemž nikdo nebyl zraněn. Dobrovolná jednotka z Třebechovic pod Orebem pomohla s odstraněním vozidla mimo komunikaci.

Územní odbor Hradec Králové

Padlé stromy z komunikací na Královéhradecku odstraňovali hasiči v Chlumci nad Cidlinou, Novém Bydžově, Hradci Králové, Libřicích, Ledcích, Všestarech – Rozběřicích, Holohlavech. V královéhradecké části Kukleny odstranila jednotka ze stanice HK – Pražská strom, který spadl v Kampelíkově ulici na zaparkovaná vozidla. V jednotkách případů docházelo ke stržení elektrického vedení, a to u Nového Bydžova a v okolí Hradce Králové.

JSDH Smiřice poskytla v důsledku výpadku elektrického proudu technickou pomoc ve smiřické drůbežárně. Hasiči byli požádáni o doplnění vody na chlazení agregátu, aby byly zajištěny základní podmínky pro chovaná zvířata.

Územní odbor Jičín

Na Jičínsku bylo zaznamenáno dosud nejméně událostí, hasiči odstranili spadlé stromu z komunikací v okolí Nové Paky a obce Markvartice.

Územní odbor Náchod

Pomoc po výpadku elektrického proudu zajistila v Novém Městě nad Metují profesionální jednotka z Náchoda. Ta dovezla elektrocentrálu pro pacienta, který je napojen na plicní ventilaci. Centrálu hasiči zapojili a ponechali ji na místě až do doby, než bude dodávka elektrického proudu obnovena.

Ve více než dvou desítkách zasahovaly jednotky na Náchodsku při pádu stromů na komunikaci. Profesionální a dobrovolní hasiči pak stromy odřezávali a postarali se o zprůjezdnění vozovek v okolí Jestřebí, Velké Jesenice, Rychnovku, Zábrodí, Hronova, Kramolny, Červeného Kostelce, Křinic, Náchoda, Bezděkova nad Metují, Šestajovic, Brzic.

Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Na Rychnovsku odstranili ve většině případů profesionální a dobrovolní hasiči spadlé stromy z komunikací, mnohdy zasahoval porost do silnice natolik, že nebyla průjezdná. Jednotky s motorovými pilami pracovaly v katastrech Kostelce nad Orlicí, Týniště nad Orlicí, Vamberku, Častolovic, Doudleb nad Orlicí, Dobrušky, Javornice, Lupenice, Borohrádku, Borovnice, Žďáru nad Orlicí, Janova, Voděrad, Rychnova nad Kněžnou, Svídnice, ad.

Dobrovolná jednotka ze Solnice zajistila konstrukci party stanu, který uletěl v Komenského ulici ze hřiště.

Odstranění stromů v profilu železniční trati u Častolovic a Týniště nad Orlicí zajišťovali hasiči drážní jednotky Správy železnic.

V Týništi nad Orlicí, části Petrovičky měl osobní vůz narazit do spadlého stromu. Naštěstí se jednalo se o náraz v malé rychlosti, přičemž nikdo nebyl zraněn. Dobrovolná jednotka z Třebechovic pod Orebem pomohla s odstraněním vozidla mimo komunikaci.

Územní odbor Trutnov

Na Trutnovsku zasahovaly profesionální a dobrovolné jednotky hasičů při pádech stromů. Hasiči odřezávali a odklízeli stromy v katastrech Stanovic, Hajnice, Adamova, Chvalče, Libotova, Trutnova, Mostku, Choustníkova Hradiště, Chotěvic, Malých Svatoňovic, Hostinného, ad.

HZS Královéhradeckého kraje

Olomoucký kraj – 07:00

V průběhu nočních a ranních hodin zasahovali profesionální a dobrovolné jednotky hasičů Olomouckého kraje u více jak devadesáti události.

Počtem nejvíce zásahů evidujeme technické pomoci po pádech stromů či větších větví na komunikace, objekty, na elektrické vedení či dráty vysokého napětí, ale i do průjezdných profilů železničních tratí.

To také z pohledu nejvíce komplikací způsobilo zastavení dopravy, přesněji několika rychlíku s cestujícími na hlavním koridoru na Prahu u obce Zvole na Šumpersku. Hasiči zde odstraňovali několik spadených stromů či velkých větví a doprava zde byla po delší čas zcela zastavena v obou směrech.

Podobné situace s komplikací a zastavení osobních vlaků jsme v průběhu posledních hodin řešili také v Drahanovicích, Bohdíkov, Olomouc Týneček a Jesenec. Do Těšetic vyjely dvě jednotky k prověření uvolněné střechy, hasiči zde nakonec nezasahovali, nejednalo se žádný mimořádný stav a nebezpečí.

Vítr a pády stromů mají za následek také několik poškozených vozů, například hasiči odstraňovali větvě ze zaparkovaného vozidla v Olomouci na ulici Dr. Milady Horákové.

Komplikace po pádu stromů nastala i pro řidiče v Rovensku, ten se pokusil vyhnout prudkým manévrem padajícímu stromu a zůstal nebezpečně nakloněný v příkopě. Hasiči na místě provedli zajištění a následné bezpečné vyproštění zpět na komunikaci.

V Opatovicích na Přerovsku hasiči zajišťovali přeliv umělého náhodu k nádrži u fotbalového hřiště. Zvýšená hladina zde ohrožovala nedaleké rodinné domy, situace se po pročištění rychle změnila a nebylo nutné zahájit přípravu stavění hrází z pytlů s pískem. K čerpání vody došlo také v jednom případě i v Hranicích.

Drtivou většinu ostatních výjezdů tvořili spadené stromy, vyžadující pořezání motorovými pilami a většinou také zdatnou fyzickou přípravu zasahujících hasičů. Operační středisko i nadále v tuto chvíli přijímá nové technické pomoci v návaznosti na včerejší bouřky, předpokládáme že se postupně situace bude uklidňovat.

HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj – 08:00

Pardubický kraj zasáhla bouřka v úterý 29. června po 22. hodině. Místy nás potrápil přívalový déšť s úhrny kolem 50 mm s a někde byly nárazy větru až kolem 90 km/h, někde kroupy.

Nárazy větru skutečně lámaly větve a vyvracely stromy. Krajské operační a informační středisko hasičů začalo nabírat velké množství událostí. Ještě není celkově sečteno, ale v rozmezí úterní 22. hodiny po poslední červnové ráno – 6. hodin eviduje operační středisko hasičů celkem 223. Nejprve bouřka útočila v okolí Seče, Třemošnice a mířila na ostatní okresy – Pardubice, Svitavy a Ústí nad Orlicí.

Zásahy hasičů dle okresů od 22 hodin do 6 hodin:

  • Pardubice: 46
  • Chrudim: 46
  • Svitavy: 59
  • Ústí nad Orlicí: 72

Zřejmě největší událostí bude pád stromu na cyklistu, který v noci při bouřce projížděl na kole u slepého ramene Labe. Padající strom cyklistu zranil. Na místě zasahovali zdravotníci ze zdravotnické záchranné služby a jednotka hasičů z Pardubic.

Z 90 % událostí se jednalo zejména o pády stromů na komunikace, garáž, chatu, nebo dráty elektrického vedení. Dále hasiči likvidovali spadlé celé sloupy elektrického vedení.

HZS Pardubického kraje

Plzeňský kraj – 21:30

V souvislosti s bouřkami a silným deštěm je oznámeno především na Rokycansku, severním a jižním Plzeňsku několik popadaných stromů přes silnice. Na mnoha místech je na komunikacích velké množství vody, řidičům tedy doporučujeme zvýšenou opatrnost.

Policie ČR

Praha – 08:00

Pražští profesionální a dobrovolní hasiči zasahovali, v souvislosti s bouřkou, do středy ráno u čtyř desítek případů. Jednalo se hlavně o popadané stromy, na několika místech voda zatopila sklepy domů.

Situace byla nejhorší po 22. hodině, uklidnila se před 23. hodinou. V tomto rozmezí evidujeme více než 30 případů. Během rána ještě zasahují profesionální jednotky pražských hasičů u dohlášených případů popadaných stromů.

HZS Praha

Středočeský kraj – 22:00

Po dobu výstrahy (18 – 24 hod.) středočeští hasiči vyjížděli k 237 mimořádným událostem. Z toho ve 180 případech se jednalo o spadlé stromy. Mezi 21. a 22. hodinou byla každých 37 s nahlášena jedna nová událost.

Nejvíce práce měli hasiči v okrese Příbram (60 událostí). Mimo stromů jsme v kraji také na sedmi místech čerpali vodu a v pěti případech řešili stromy v drátech elektrického vedení. U událostí způsobených bouřkou nebyl nikdo zraněn.

HZS Středočeského kraje

Ústecký kraj – 07:50

Profesionální a dobrovolní hasiči v Ústeckém kraji likvidují následky noční bouře. Během noci zasahovali u 25 zásahů na polámané či spadlé stromy. Při noční bouři docházelo i k lokálním záplavám.

Jednalo se o zatopené sklepy a vodní laguny na komunikacích ve kterých v ojedinělých případech zůstala nepojízdná vozidla, převážně na Chomutovsku (11×) a Mostecku (10×). Hasiči nejčastěji čistili ucpané kanalizační vpusti a čerpali vodu ze zatopených prostor. V průmyslovém areálu v Klášterci nad Ohří stavěli protipovodňové stě­ny.

Od 1:29 hodin zasahují dvě profesionální a dvě dobrovolné jednotky obcí Žatec a Tuchořice v obci Kluček na Žatecku, kde při lokální záplavě bylo zatopeno 22 domů.

Ze sklepů a vodních lagun hasiči odčerpávají vodu pomocí 9 výkonných čerpadel. K čerpání vody z lagun je použito i velkokapacitní čerpadlo SOMATI ze Státní správy hmotných rezerv.

HZS Ústeckého kraje

Vysočina – 05:00

Od úterního večera (29. června 2021) do středečního rána zasahovali hasiči na Vysočině u téměř 300 událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

Nejvíce událostí řešili hasiči na Jihlavsku a Žďársku. Popadané stromy komplikovaly i provoz na železnicích. U Dobronína na Jihlavsku narazil vlak do padlého stromu v kolejišti. Událost se obešla bez zranění osob. Situace byla vážná i v samotném krajském městě.

Ve středu před šestou hodinou byly povolány dvě jednotky hasičů do ulice Na Kopci. Na parkovišti v ulici bylo poškozeno přibližně 20 vozidel od popadaných stromů a větví.

HZS Kraje Vysočina


Popadané stromy vlivem silného větru a bouřky zastavily ve 22:00 hodin provoz na dálnici D1, a to mezi 128. a 129. km v obou směrech.

Dálnici D1 se podařilo v noci kolem jedné hodiny zprůjezdnit. Policisté museli obcházet a budit řidiče kamionu, kteří svá vozidla „zaparkovali“ na dálničním tělese, aby čerpali bezpečnostní přestávku. Tato situace se opakuje při každé mimořádné události.

Policie ČR

Zlínský kraj – 06:00

První hlášení o odstranění stromů přes komunikaci mezi obcí Lhota u Zlína a místní částí Zlína Malenovice přijali hasiči dne 29. 6. 2021 v 22:50 hodin.

Poslední hlášení k čerpání vody ze sklepů v Zubří v okresu Vsetín přijali hasiči dne 30. 6. 2021 v 4:53 hodin.

Výjezdů k odstranění větví a stromů blokujících silniční komunikace a železnici bylo 18. Výjezd k čerpání vody byl ve 2 případech. Jeden výjezd, původně hlášený jako zatékání vody střechou, byl označen jako planý poplach, protože se jednalo o spor nájemce a vlastníka domu.

V okresu Zlín jsme měli 5 výjezdů, v okresu Uherské Hradiště 1 výjezd, v okresu Kroměříž byly 4 výjezdy a 7 výjezdů bylo v okresu Vsetín.

K zranění osob nedošlo.

HZS Zlínského kraje

Sdílet