Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po tornádu na jihu Moravy tým GINA zmapoval terén, digitální mapa pak byla dostupná hasičům

Dne 24. června 2021 zasáhlo ničivé tornádo hustě osídlenou oblast jižní Moravy. Tornádo za sebou zanechalo tisíce poničených domů, někdy i celé městské části, převrácená nebo kompletně poškozená vozidla. Zkrátka scénář, který je pro většinu lidí v našich oblastech naprosto nepředstavitelný.

Katastrofa vyvolala rozsáhlou záchrannou akci. Tým GINA a jeho technologie, kterou hasiči používají již řadu let, splnily svůj účel. Jak se situace rychle vyvíjela, sestavili jsme zásahový tým a nabídli naši pomoc hasičům koordinujícím zá­sah.

Přečtěte si2021: Na jižní Moravě řádilo tornádo, umírali lidé. Živel po sobě zanechal i obrovské materiální škody

Tyto kroky vedly k vytvoření dobrovolné spolupráce, kdy jsme doslova přes noc nasadili na serveru hasičů naši technologii sloužící k mapování terénu pomocí dronu. S naším dronem (DJI Mavic 2 Enterprise DUAL) jsme vzlétli krátce po rozednění, kdy světelné podmínky již umožňovaly pořizovat první snímky zdevastované krajiny.

Technologie GINA Drone zpracovávala snímky krajiny v průběhu jejich pořizování a vytvářela digitální mapu, která byla v reálném čase přenášena do všech aplikací GINA, které používají hasiči v terénu (ať už jde o GINA Tablet nebo GINA Lite) a mobilní krizový operační štáb (prostřednictvím GINA Central).

Mapování pomocí dronu poskytlo zasahujícím jednotkám první celkové snímky v těžko přístupných oblastech. Druhou fází bylo mapování pomocí ultralehkého letounu, který byl schopen pokrýt mnohem větší území.

Díky letu v malé výšce, přibližně 1 km nad zemí, se podařilo nafotit velmi ostré snímky, které nenarušovaly mraky a zároveň je zpracovat stejnou technologií, jaká byla použita pro data z dronu. Tímto způsobem se podařilo poskytnout záchranářům vždy aktuální mapy areálu v krátkém časovém úseku při zachování nízkých nákladů.

Díky tomu mohly zásahové týmy používat k průzkumu zasažených oblastí vždy aktuální mapy z dronu a možnost sledovat postup odklízecích prací v porovnání s aktualizacemi map z letadla. Pro případné užití byla také záchranářům vytvořena heat mapa, která zjednoduší práci při odhalování nově vznikajících požárů způsobených únikem zemního plynu.

To vše umožnilo hasičům pracovat s nebývalou efektivitou a poskytlo ještě rychlejší pomoc tam, kde to bylo nejvíce potřeba.

Naše technologie byla využita pro poskytnutí pomoci pro cca 30 000 obyvatel, v nejvíce postižených oblastech touto katastrofou. Těchto výsledků by nebylo možné dosáhnout bez podpory HZS JMK a spolupráce s Ústavem leteckého inženýrství VUT v Brně a samozřejmě společnosti DJI, která drony vyrábí. Jsme hrdí na to, že společně plníme naše poslání – zachraňovat životy prostřednictvím technologií.

GINA System je softwarová mapová technologie určená pro řízení katastrof a mimořádných událostí. Systém obsahuje aplikace pro IZS, které integrují jednotlivé hardwarové komponenty, jako jsou mobilní vysílačky, GPS trackery, senzory a drony, které používají organizace státní bezpečnostní složky celém světě při každodenních operacích nebo katastrofách.

Sdílet