Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Petřvaldu na zahradě hasiči odchytávali krajtu, schovávala se pod plechem u kůlny

Po dvou týdnech se na Karvinsku opět objevila exotická krajta – tentokrát živá v Petřvaldu na zahradě – a opět se o ni postarali profesionální hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), přesněji v úterý 29. 6. 2021 odpoledne.

Byli ze stanice Slezská Ostrava a měli mezi sebou zkušeného chovatele plazů. Při sekání trávy na zahradě ji objevil majitel pozemku, schovávala se pod plechem u kůlny.

Hasiči nejprve vystříkali – kvůli znemožnění úniku krajty na nedostupná místa – kůlnu a její okolí desinfekčním prostředkem, používaným obvykle proti covidu, protože obsahuje alkohol, a ten hadi vůbec nemají rádi. Pak odklopili plech a odhalili v celé své kráse živou a stočenou krajtu o délce asi 1,2 metru. O její odchyt rukama v rukavicích se postaral zkušený chovatel hadů.

„Krajta byla mladá a zprvu hodně vystresovaná. Bylo patrné, podle popálenin na hřbetě, že byla v minulosti týraná. Když ji kolega zvedl, okamžitě se mu přivinula na ruku a ihned se zklidnila,“ uvedl velitel hasičského zásahu.

Hasiči ji opatrně položili do mřížkovaného odpadkového koše, přikryli látkou a jejich kolegové z Karviné se nakonec postarali o převoz k příjemnému chovateli hadů ze stejného okresního města.

A jak se krajta dostala na zahradu pod plech? Údajně ji – asi před týdnem – vypustil ven jeden blíže neidentifikovaný obyvatel známé ubytovny v Petřvaldu. Ten už se mezitím odstěhoval – neznámo kam.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet