Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jedenáct jednotek hasičů bojuje s požárem stolárny

Dne 10. 7. 2010 v 10:38 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru stolárny v obci Prlov na Vsetínsku. Na místo postupně vyjely jednotky profesionálních hasičů ze Vsetína, Valašských Klobouk, Valašského Meziříčí a Zlína s cisternami a automobilovými žebříky, které dále posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Prlov, Valašská Polanka, Vizovice, Pozděchov, Bratřejov, Horní Lideč a Hovězí.

Dne 10. 7. 2010 v 10:38 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru stolárny v obci Prlov na Vsetínsku.

Na místo postupně vyjely jednotky profesionálních hasičů ze Vsetína, Valašských Klobouk, Valašského Meziříčí a Zlína s cisternami a automobilovými žebříky, které dále posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Prlov, Valašská Polanka, Vizovice, Pozděchov, Bratřejov, Horní Lideč a Hovězí. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru zásobníku na piliny a střechy výrobní haly stolárny.

Požár zjistili dva zaměstnanci, kteří pracovali ve výrobní hale stolárny. Ucítili kouř a jeden z nich se šel podívat vedle budovy, kde je zásobník na piliny. Po otevření vrat u zásobníku vyšlehly mohutné plameny, které se začaly rychle šířit do okolí. Požár byl ohlášen na tísňovou linku a do firmy vyrazili hasiči ze širokého okolí.

Před příjezdem hasičů se snažili plameny hasit jak zaměstnanci firmy, tak i další dělníci pracující v okolních firmách. Proti sílícímu požáru neměli mnoho šancí. Plameny se velmi rychle dostaly na střechu výrobny a také na blízký kontejner se dřevem.

Už při příjezdu hasičů byl vidět mohutný oblak kouře stoupající z areálu firem. Na místě se potvrdila rozsáhlost požáru a velitel zásahu si nechal vyslat další posilové cisterny. Ze Zlína na místo vyjel velicí důstojník směny, který později převzal velení zásahu, a také územní řídicí důstojník.

Hasiči postupně obklíčili výrobní halu ze tří stran a několika proudy vody se snažili zabránit dalšímu rozšiřování požáru. Před dojezdem výškové techniky hasičů na místě pomáhal těžký pracovní stroj, který zvedal do výšky dobrovolníky k hašení. Po dojezdu automobilových žebříků se hašení ve výšce ujali hasiči v dýchacích přístrojích. Hašení bylo organizováno také ze střech přilehlých budov u haly.

Požár se dostal po velkou část střechy, kde se skryl. Dostat je k jednotlivým ohniskům a střešním konstrukcím trvalo hasičům několik hodin. Značná část střechy byla postupně rozebírána a dohašována. Při odkrývání střechy si hasiči pomáhali motorovými pilami a trhacími háky.

Větší zásah si vyžádal enormní použití vody k hašení, která byla kyvadlově navážena cisternami hasičů z okolních obcí. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru do vnitřních prostor výrobní haly stolárny a uchránit tak značný majetek před poškozením. Uchráněny byly také hromady dřeva uskladněné nedaleko haly.

13:00

Velitel zásahu hlásil, že v jednom místě došlo k prohoření střechy a k částečnému zřícení konstrukcí do vnitřních prostor haly. Konstrukce dopadly na výrobní stroje. Pro ochranu zasahujících hasičů byl vydán zákaz vstupu do haly.

Hasiči dál pokračují v rozebírání střechy a s hašením skrytých hnisek v konstrukcích pláště i v trámech. Znovu bylo potvrzeno, že zásah bude trvat ještě několik hodin. Zvětšil se odhad délky zasažené střechy na asi 45 metrů. Hasiči se pustili také do postupného rozhrabávání uskladněných pilin a do hašení spodních prohořených vrstev.

14:15

Velitel zásahu hlásí lokalizaci požáru. Ta hasičům zabrala více než tři hodiny. Dál pokračuje rozebírání střešních konstrukcí. Ze Zlína byla vyslána speciální termokamera, kterou budou kontrolovány jednotlivé stavební části výrobní haly, a také další speciální nářadí jako rozbrušovací pila a bourací nářadí. Některé jednotky hasičů se připravují na vystřídání.

18:00

Na místě pracoval vyšetřovatel hasičů z Valašského Meziříčí, který zjišťoval možnou příčinu vzniku požáru. Postupně vyloučil úmyslné i nedbalostní jednání, byla vyloučena také možnost samovznícení pilin. Vyšetřovatel tak dospěl k možné příčině vzniku požáru v oblasti technické závady. Tato možnost je nadále zkoumána. Zástupce majitele odhadl předběžné škody asi na 10 mil. Kč.

Hasiči dál na místě pokračují v celkové likvidaci požáru.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet