Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dělníci zachránili seniorku, hořelo v sousední kuchyni

Muži ve věku 18, 30 a 46 let, kteří v pátek 9. července v Helfertově ulici stavěli lešení, krátce po poledni ucítili kouř a zjistili, že dým vychází z oken bytu ve druhém patře sousedního domu. Muži reagovali okamžitě: jeden z nich mobilem ihned zavolal na tísňovou linku hasičů a trojice ihned vyběhla ke dveřím zakouřeného bytu.

Muži ve věku 18, 30 a 46 let, kteří v pátek 9. července v Helfertově ulici stavěli lešení, krátce po poledni ucítili kouř a zjistili, že dým vychází z oken bytu ve druhém patře sousedního domu. Muži reagovali okamžitě: jeden z nich mobilem ihned zavolal na tísňovou linku hasičů a trojice okamžitě vyběhla ke dveřím zakouřeného bytu. Když na bouchání nikdo nereagoval, muži vyrazili vstupní dveře a pronikli dovnitř.

V hustém kouři zjistili, že hoří zařízení kuchyně a starší obyvatelka bytu je v jiné místnosti mimo dosah plamenů. Požár ihned začali hasit pomocí ručního práškového přístroje a seniorku se snažili vyvést ven. Protože žárem z hořícího dřevěného stolku vedle kuchyňského sporáku se vysypalo sklo z okna, průvan začal odvádět kouř ven z bytu.

Hlášení o požáru hasiči převzali ve 12.57 hodin, na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice v Lidické ulici a dobrovolná jednotka z Brně-Soběšic. Při jejich příjezdu byl požár díky pohotovému zásahu tří lešenářů téměř uhašen. Jednaosmdesátiletou obyvatelku bytu hasiči vyvedli ven a předali ji do péče přivolaných zdravotníků. Ti ženu s podezřením na nadýchání toxickými zplodinami hoření převezli do nemocnice.

Byt hasiči odpojili od přívodu el. proudu a plynu, žhnoucí zbytky dřevěného stolku hasiči vynesli na terasu a pomocí jednoho vodního proudu za několik minut dohasili a ochladili. V kuchyni také ochladili rozpálený plynový sporák a dokončili odvětrání zakouřeného bytu. Okolí požářiště hasiči zkontrolovali termokamerou.

Protože nejmladší ze zasahujících dělníků, který se předtím pohyboval v zakouřeném bytě, si stěžoval na mírné bolesti hlavy, hasiči mu poskytli první pomoc a inhalaci kyslíku z dýchacího přístroje. Jeho stav se rychle zlepšil a mladý muž odmítl přivolání lékaře.

Požár způsobila neopatrnost seniorky, která na hořáku sporáku nechala bez dozoru kastrol s jídlem. Od žhnoucího jídla a sporáku se vzňala textilie na sousedním dřevěného stolku a od ní i stolek. Škodu na zařízení kuchyně a také na okně a omítce poškozené zplodinami hoření a hasícím práškem vyšetřovatel HZS odhadl na 20 tisíc korun.

Bez odvahy a pohotového zákroku 18letého Bořivoje I., 30letého Jaroslava H. a 46letého Františka Š. byl se ale drobný požár kuchyně ve vysokém horku mohl velmi rychle rozšířit na celý byt a další prostory domu.

„Všichni tři muži odvážným zásahem zastavili rozvoj požáru ještě před příjezdem požárních jednotek a na minimum snížili riziko zranění uživatelky bytu," ocenil jejich čin velitel zásahu Ing. Václav Kovář. „Svým jednáním prokázali, že jsou mezi námi lidé, kteří nejsou lhostejní udělat něco navíc k záchraně zdraví, života a majetku jiných. Přitom většina lidí v takové situaci stojí 100 metrů daleko a na požár se jen dívá jako na senzaci, kterou si ještě na památku fotí na mobil," dodal Ing. Kovář.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-miw-

Sdílet