Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči řešili větší množství událostí spojených s bouřkovým počasím, evakuovali několik táborů

Hasiči po celé republice vyjížděli v období od 8. 7. 2021 15:00 do 9. 7. 2021 7:00 celkem k 1227 technických pomocem, v souhrnu nejvíce (podle počtu zásahů) v krajích Vysočina, Jihočeském, Pardubickém, Středočeském, Plzeňském, Královehradeckém, Hl. m. Praze, a Jihomoravském.

Jihočeský kraj

Dvě stovky zásahů čítají jihočeští hasiči v souvislosti s odklízením následků bouřek, které se přehnaly ve čtvrtek 8. července a v noci na pátek přes Jihočeský kraj.

Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů začaly vyjíždět k popadaným stromům okolo půl šesté navečerní. Bouřka nejvíce řádila v Českých Budějovicích a nejbližším okolí, kde byla více než polovina všech výjezdů. Dalšími zasaženými okresy bylo Písecko (33 událostí) a Táborsko (29 událostí).

Většina událostí se týkala odklízení popadaných stromů, hasiči zasahovali u 172 tzv. vícečetných událostí, kdy u jednoho výjezdu jednotky je odstraněno i více stromů. Ve dvou desítkách případů pak čerpali vodu ze sklepů či odčerpávali laguny na silnicích, tyto události jsou především v Písku a jeho okolí.

V Českých Budějovicích např. v Písecké ulici, na sídlišti Šumava, v Nemanicích nebo v Hrdějovicích pak bylo nutné zajistit uvolněné střechy nebo jejich části.

Odklízení popadaných stromů bude pokračovat i během dneška a následujícího víkendu.

Přečtěte siNa osobní automobil u Čížové spadl strom, dva lidé zemřeli

Jihomoravský kraj

Jihomoravští hasiči vyjížděli v souvislosti s bouřkou k 47 událostem. Ve 39 případech jsme odstraňovali popadané stromy a větve.

HZS Jihomoravského kraje

Královéhradecký kraj

Výstraha meteorologů na extrémně silné bouřky se vyplnila. Po čtvrteční 19. hodině začalo přijímat krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje první hlášení o událostech souvisejících s počasím.

V první chvíli začaly přibývat zásahy hasičům především v okolí Nového Bydžova, následně se šířila bouřka napříč celým krajem. Nárůst počtu událostí se zpomalil kolem půlnoci, nakonec zasahovaly jednotky asi v 90 případech.

V celkovém souhrnu zaznamenali mezi 19. hodinou (8.7. 2021) a půlnocí hasiči nejvíce událostí na Rychnovsku (35), dále na Královéhradecku (22), Trutnovsku (10), Jičínsku (10) a Náchodsku (9). V drtivé většině odstraňovaly profesionální a dobrovolné jednotky spadané stromy z komunikací, případně z železnice (technické pomoci – odstranění stromu – 55 událostí). Mezi dalšími zásahy byla v menší míře technická pomoc při čerpání vody, čištění propustků, atd.

Ve dvou případech poničila bouře dětské tábory a jejich okolí natolik, že organizátoři požádali o pomoc s evakuací dětí. Hasiči zasahovali nejprve v dětském táboře u obce Liberk, části Prorubky na Rychnovsku a dále u Vernéřovic na Náchodsku. V obou případech sváželi děti ze zasažených oblastí převážně dobrovolní hasiči pomocí dopravních automobilů. Nikdo z dětí nebyl zraněn.

K Liberku vyjely profesionální a dobrovolné jednotky po 21. hodině. Do kulturního domu v obci Lukavice bylo evakuováno 43 lidí. Na místě zasahovala profesionální jednotka z Rychnova nad Kněžnou a JSDH Lukavice, Orlické Záhoří.

Pět jednotek hasičů se pak podílelo také po 21. hodině na evakuaci tábora u Vernéřovic. Nejprve bylo nutné odklidit popadané stromy z příjezdové cesty k táboru.

Dobrovolní hasiči sváželi účastníky tábora do Vernéřovic dopravními automobily, dále pokračovali pomocí evakuačního autobusu z centrální stanice Hradec Králové do provizorního zázemí, které vzniklo na základní škole v Meziměstí.

Z tábora bylo evakuováno 57 dětí a 30 dospělých. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanic Broumov a Hradec Králové a JSDH Teplice nad Metují a Meziměstí.

Liberecký kraj

Na základě vydané výstrahy ČHMU byl na území Libereckého kraje očekáván výskyt silných bouřek s doprovodnými jevy. Hasiči v celém kraji řešili přes noc 13 událostí spojených se špatným počasím.

Převážně se jednalo o popadané stromy bránící provozu na komunikacích. Nejvíce vyjížděli hasiči na Semilsku, a to konkrétně k pěti událostem spojeným se zmíněnými stromy.

V Jablonci nad Nisou čerpali hasiči vodu ze zatopené šachty objektu v ulici Lidická a v Osečné na Liberecku uvolnili dobrovolní kolegové materiál tvořící překážku v propustku, tak aby se na místě přestala hromadit voda.

HZS Libereckého kraje

Pardubický kraj

Evakuujeme dva dětské tábory. Jeden se nachází u Divoké Orlice u Záchlumí. Hasiči evakuovali asi 27 dětí a 8 dospělých osob.

K další evakuaci tábora došlo v Dolanech na Chrudimsku, kde byl tábor poblíž řeky Novohradky. Polovina tábora se ocitla pod vodou. Evakuováno bylo 36 dětí a 18 dospělých osob. Všichni byli převezeni do evakuačního centra v Luži.

Od páteční 6. hodiny ranní do 8.30 hodin eviduje operační a informační středisko hasičů dalších 47 zásahů v souvislosti s počasím.

Hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli v první polovině noci zejména na popadané stromy. V druhé polovině noci a v pátek ráno se jedná o zásahy na zatopené objekty. Rozvodněné menší toky způsobily zaplavení zahrad i silnic.

Provádíme čištění propustků i potoků, zejména pod mostky, kde se drží naplaveniny. Hladiny vodních toků stoupají. Na hlásném profilu Novohradka – Luže byl již dosažen 3. stupeň povodňové aktivity. Zvýšené průtoky se budou promítat dále po toku. Na stanici Úhřetice předpokládají meteorologové dosažení 2. stupně povodňové aktivity.

HZS Pardubického kraje

Praha

Ve čtvrtek 8. července 2021 zasahovaly profesionální a dobrovolné jednotky v Praze u více než čtyř desítek událostí, spojených se silným deštěm a bouřkou. První případy hasiči v Praze museli řešit před 19. hodinou.

Jednalo se převážně o dešťovou vodu, která natekla do objektů nebo vytvořila na komunikacích laguny. V několika případech jednotky odstraňovaly popadané stromy a větve. Nejhorší byla situace kolem 20. hodiny, bouřka nejvíce zaměstnala hasiče na jihozápadě, posléze na severovýchodě Pra­hy.

Po 21. hodině se situace začala uklidňovat. Do pátečních 6:00 hasiči zasahovali u celkem 55 případů spojených s vydatným deštěm a bouřkou.

HZS Praha

Ústecký kraj

Během noci z 8. 7. 2021 na 9. 7. 2021 do 6 hodin hasiči v Ústeckém kraji v souvislosti s bouřkami zasahovali celkem u 5 událostí. Jednalo se převážně o vyvrácené stromy, které zablokovaly průjezdnost cest.

HZS Ústeckého kraje

Vysočina

V souvislosti s počasím jsme na Vysočině zasahovali u více 200 událostí. Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

Nejvíce událostí řešili hasiči na Havlíčkobrodsku – přes 120 událostí.

Velmi vážná situace byla v samotném Havlíčkově Brodě, kde museli hasiči za pomoci motorových pil odstraňovat popadané stromy například v ulicích Wolkerova, Dobrovského, Masarykova nebo Lipnická.

Řádění živlů se nevyhnulo ani Sídlišti Pražská v Havlíčkově Brodě. Na zaparkovaná osobní vozidla a komunikace popadalo několik stromů a silný vítr poškodil střechy na několika budovách.

Před desátou hodinou večer museli hasiči evakuovat 40 dětí ze skautského tábora v Libici nad Doubravou. Děti jsou v pořádku a útočiště našly v místní škole.

HZS Kraje Vysočina

Sdílet