Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ohňový trenažer Fire Dragon 9000 od Dräger Safety opět zavítal do České republiky, proběhl výcvik jednotek

„Fire Dragon 9000“ v majetku společnosti Dräger Safety s.r.o. opět zavítal do České Republiky. První zastávka proběhla 9. 7. 2021 ve Vysokém Mýtě v prostorách areálu HZS Vysoké Mýto, kde se ve spolupráci s Asociací velitelů jednotek dobrovolných hasičů konal výcvik vybraných jednotek ze všech koutů České republiky.

Jedná se o mobilní ohňový trenažer postavený v návěsu kamionu, kde za pomoci spalování propanu dochází k simulaci zahoření vnitřních prostor trenažeru, které jsou úmyslně koncipovány jako obývací pokoj, sklepní kóje, nebo například schodiště. Když se přidá vyvíječ kouře, tma, vodní pára a další stresové faktory, vznikne ideální prostředí na výcvik zásahu ve vnitřních prostorách.

Scénář zásahu je po celou dobu v rukou operátora a instruktorů kurzu, kteří na základě správnosti taktických postupů zasahujícího družstva mohou v momentě měnit průběh a intenzitu požáru na různých místech trenažeru současně.

Může tak dojít například k opětovnému zahoření v prostorech únikové cesty, nebo vám za zády v čista jasna „zatopí“ opravdu nebezpečně vypadající Rollover.

Vše je samozřejmě kontrolováno nejen kvalifikovanou obsluhou, ale i bezpečnostním zařízením na sledování teploty a koncentrace plynu. V případě překročení limitů, ohrožení zasahujících hasičů, nebo poruchy, dojde k odpojení technologií a trenažer je v mžiku naprosto bezpečný pro vyřešení nenadálé situace.

Výcvik se skládal ze tří částí

Teoretická část byla spíše opakovací, ale rozhodně ne méně důležitá. Taktika pohybu v zakouřeném prostředí, činnosti průzkumné skupiny, vstupy do uzavřených prostor, nebo kultura hašení, byly jen některé body z precizně připravené části výcviku.

Připomenutí práce s proudnicí a 3D hašení byla druhá část výcviku a nezbývalo než se pustit do boje s červeným kohoutem v útrobách trenažeru.

Dobrovolní hasiči z jednotek Horní Maršov, Vestec, Miletín, Prostějov, Žďár nad Sázavou, Polepy, Mokropsy, Stebno a Přibyslavice se s připraveným scénářem poprali na výbornou.

Sami jistě potvrdí, že výcvik v podmínkách takřka reálných, jako tomu je v trenažeru Fire Dragon, má obrovský přínos pro zvládání řešení stresových situacích, se kterými se můžeme setkat při běžné zásahové činnosti jednotek.

Tímto bychom chtěli poděkovat všem zúčastněným hasičům, instruktorům, organizátorům a zejména společnosti Dräger Safety s.r.o.

Tadeáš Hlinka, Matěj Zrucký
Asociace velitelů JSDH
www.avjsdh.cz
 www.facebook.com/avjsdh/
Sdílet