Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče znovu zaměstnaly bouřky, jednotky zasahovaly během 24 hodin celkem 1406×

Výstrahy ČHMÚ na výskyt bouřek, povodňovou pohotovost a povodňovou bdělost se i pro minulou noc naplnily.

V průběhu včerejších ranních a dopoledních hodin, dne 14. 7. 2021, JPO pokračovaly v řešení událostí spojených s likvidací následků silných bouřek z večera a noci dne 13. 7. 2021.

V důsledku dalšího postupu silných a velmi silných bouřek, které se opět vyskytovaly od včerejších odpoledních hodin a postupovaly přes části území ČR od jihu směrem na sever, řešily jednotky PO od 17:00 dne 14. 7. 2021 do 02:00 dne 15. 7. 2021 zvýšený počet technických pomocí, celkem 788.

Jednotky především odstraňovaly spadlé stromy, uvolněné střechy, prováděly čerpání vody ze zaplavených objektů a prostor, uvolňovaly ucpané propustky, evakuovaly ohrožené dětské tábory apod. Nejvíce byly tentokrát zasaženy kraje Moravskoslezský, Středočeský, Liberecký, Královéhradecký, Jihočeský a Kraj Vysočina.

Během noci nastaly výrazné vzestupy toků, 3. SPA byl dosažen například na Brzině a Lužické Nise, 2. SPA na Botiči, a 1. SPA pak dosáhla Cidlina, Úslava, a Rokytka. Aktuálně je však již většina zasažených toků na poklesu a situace by se měla v průběhu dne uklidňovat.

Kromě technických pomocí v souvislosti s bouřkami jsme také zasahovali u požárů, dopravních nehod, úniků látek, technických zásahů a také jsme vyjížděli k několika planým poplachům.

Celkový počet událostí, ke kterým jednotky požární ochrany v období 14. 7. 7:00 hodin až 15. 7. 7:00 hodin vyjely je 1406. Pro srovnání – pětiletý denní průměr počtu našich zásahů je 345.

HZS ČR

Jihočeský kraj

V souvislosti s počasím evidují hasiči v Jihočeském kraji přibližně 80 zásahů. Naprostá většina se týká popadaných stromů, 10× hasiči čerpali vodu. Nejvíce je zasaženo Písecko, Táborsko a Jindřichohradecko.

Královéhradecký kraj

Jen mezi středeční devátou hodinou večerní a čtvrteční druhou hodinou ranní přijalo naše operační středisko hlášení asi o 120 událostech, které způsobila večerní bouřka. Nejpostiženějšími oblastmi byly Jičínsko a Trutnovsko, za nimi pak Královéhradecko.

Nejčastěji nám lidé hlásili pády stromů na komunikace, v několik případech došlo také k pádu na střechy objektů nebo osobní vozidla.

Dále jsme přijímali oznámení o poškozeném vedení elektrické energie, poničených střechách, často také docházelo k zatopení prostor v domech, jednotky pak vyjížděly na pomoc s čerpáním vody. V terénu byly celý večer profesionální i dobrovolné jednotky hasičů.


V okolí obce Nemojov na Královédvorsku zasáhla bouřka dva dětské tábory. I zde docházelo k pádům polámaných stromů, táborníci měli poškozené stany, navíc zcela promokli. Děti z jednoho tábora se dostaly spolu s vedoucími do bezpečí blízké hospody, v případě druhého tábora byla situace složitější.

Přístupové cesty byly zapadané množstvím polámaných stromů, kterými si museli hasiči postupně cestu doslova prořezat. Pomocí hasičských autobusů pak byli skauti z obou táborů převezeni do skautského centra v Hostinném.

Celkem jsme odvezli 51 dětí a 13 dospělých. Tři lehce zraněné děti si převzala do péče zdravotnická záchranná služba. Do skautské ubytovny dovezli ještě večer z trutnovské stanice hasiči dvacítku náhradních spacáků, protože většina vybavení dětem promokla.

Na místě této mimořádné události zasahovalo celkem šest jednotek požární ochrany – profesionální ze Dvora Králové nad Labem, Jaroměře a Hradce Králové a dobrovolné z Bílé Třemešné, Hostinného a Verdeka.

Poděkování patří také kolegům od Policie ČR, kteří pomáhali hasičům se zajištěním a průzkumem zasažených táborů.

HZS Královehradeckého kraje

Liberecký kraj

V době od 22:00–01:30 hod bylo řešeno na území Libereckého kraje celkem 130 událostí. Z toho 41× čerpání vody, 82× odstranění spadlých stromů, 3× požár rozvoden el. energie (trafo), 2× příjem EPS na pultu centralizované ochrany (PCO) a 2× náhrada el. energie pro osoby připojené na přístroje.

Územně jednotky zasahovaly 82× na Semilsku, 36× v Jablonci n/N., 2× na Českolipsku a 10× na Liberecku. Na Semilsku převažovaly události na odstraňování spadlých stromů, na Jablonecku a Liberecku čerpání vody.

Hasiči zasahovali například u utržené střechy na hotelu Vyhlídka v Jilemnici – provedli provizorní opravu zaplachtováním; dále vyjeli k zatopení celního skladu v Chuchelné a zajistili náhradní zdroje el. energie pro osoby připojené na přístroje -Jilemnice a Semily.

HZS Libereckého kraje

Moravskoslezský kraj

Od středečního večera 14. 7. 2021 do čtvrtečního rána 15. 7. 2021 vyjeli profesionální i dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji ke 171 událostem spojených s bouřkami doprovázených silným větrem a deštěm.

Počasí potrápilo hasiče nejvíce na Opavsku (56), dále Ostravsku (41), Karvinsku (38) a Novojičínsku (28).

Hasiči nejčastěji prováděli, na některých místech stále ještě provádí, pomocí motorových pil, odstraňování vyvrácených stromů a polámaných větví, čerpání vody ze zatopených sklepů, garáží a lagun. Hasiči řešili i provizorní čistění kanálů a kanálových vpustí ucpaných naplaveninami.

Ve dvou případech museli hasiči provést pomocí plachet provizorní zakrytí střech, kterým vítr svou silou strhnul polovinu střešní krytiny.

Během deštivé noci a rána hasiči monitorovali i stav výšky vodní hladiny některých vodních toků v Moravskoslezském kraji. Všechny zásahy hasičů se obešly bez zranění.

HZS Moravskoslezského kraje

Středočeský kraj

Do ranní šesté hodiny už nebyl nárůst událostí tak výrazný. Celkem jsme od včerejší 18. do dnešní 6. hodiny vyjeli ke 169 událostem, z toho 148 technických pomocí. Oproti minulé bouřce jsme tentokrát mnohem více pomáhali s čerpáním vody.

Pomohli jsme také evakuovat čtyři dětské tábory, které zaplavila voda. Všichni účastníci táborů jsou v pořádku. Nejvážnější byla situace na Příbramsku, Praze-východ, Kolínsku a Kutnohorsku.

Nejvíce výjezdů jsme zaznamenali mezi 20. a 22. hodinou.

HZS Středočeského kraje

Zlínský kraj

Podvečerní déšť a silný vítr páchal ve Zlínském kraji škody na Vsetínsku, kde hasiči od šesté hodiny večerní evidují již přes dvě desítky výjezdů, souvisejících s rozmary počasí.

Ve většině případů se jedná o odstraňování popadaných stromů ze silnic a chodníků.

Nejhůře však dopadla střecha ubytovny ve Valašském Meziříčí na ulici Kouty, kterou silný vítr strhl. Na místo vyjeli místní profesionální hasiči s výškovou technikou. Pomocí ní se dostali do prostoru střechy, kde na velké části chyběla krytina. Padající střecha poškodila i štít domu, který hasiči částečně strhli.

V obci Karolinka zase dobrovolní hasiči pomáhali s čerpáním vody ze zdejší knihovny.

Hasiči na základě předpovědi počasí očekávají další výjezdy v souvislosti s počasím i během noci.

HZS Zlínského kraje

Sdílet