Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve vojenském prostoru hasil lesní požár vrtulník

Na ploše jednoho hektaru ve Vojenském prostoru Hradiště hořel od úterního večera lesní porost. Oheň zasáhl nejen mladé stromky, ale i kořeny pařezů, prohoříval pod povrchem a hasičům se nedařilo dostat se ke všem ohniskům. Po prolití míst zasažených požárem po chvíli začalo v těch samých místech hořet znovu. Velitel zásahu proto povolal na pomoc vrtulník a také buldozer.

Událost na operační středisko hasičů v Karlových Varech nahlásil spojař vojenských hasičů z Hradiště v úterý po sedmnácté hodině. Na místo jako první vyjeli vojenští hasiči s jednou cisternou. Po příjezdu požádali o posily a operační středisko vyhlásilo poplach na karlovarské stanici a také dobrovolným jednotkám z Ostrova a Žlutic. Hasiči postupně prolévali celou plochu zasaženou požárem, oheň ale zůstával pod povrchem a znovu se rozhořel v místech, kde už hasiči byli.

V deset hodin večer zůstala na místě jednotka vojenských hasičů, ostatní jednotky se vrátily na základny s tím, že ráno jim bude znovu vyhlášen poplach a budou pokračovat v prolévání celého prostoru. Dnes v půl osmé ráno se jednotky vrátily do vojenského újezdu a znovu natáhly na požářišti hadicové vedení. S rozhrabáváním zeminy pomáhali i zaměstnanci vojenských lesů, stále se ale nedařilo dostat se ke všem ohniskům. V deset hodin proto na místo přiletěl vojenský vrtulník z letiště Kbely a začal místa zasažená požárem prolévat vodou z hasícího vaku.

Zároveň si velitel zásahu vyžádal i buldozer, který po příjezdu na místo začal rozrývat zem tak, aby se voda dostala do hloubky ke skrytým ohniskům. Po celou dobu zásahu hasiči používali i smáčedla pro zvýšení hasebního účinku vody.

Velitel zásahu zatím nedal lokalizaci požáru, jednotky stále zůstávají na místě a budou dohašovat a hlídat požářiště minimálně do večerních hodin.

prap. Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje


-miw-

Sdílet