Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náročné vyprošťování prověřilo všechny složky IZS

Dne 14. 7. 2010 v 11:35 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže zavaleného pod traktorem u obce Všemina na Zlínsku. Mladý šestnáctiletý hoch řídil traktor z prudkého svahu louky, když vůz dostal smyk a převrátil se na bok. Pod převráceným rámem kabiny došlo k rozdrcení nohy jeho devatenáctiletého kamaráda ze Znojemska, který zde byl na prázdninách. Řidič vyvázl bez zranění.

Dne 14. 7. 2010 v 11:35 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže zavaleného pod traktorem u obce Všemina na Zlínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým speciálem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na louce mezi obcí Všemina a Jasenná došlo k velmi vážné havárii traktoru.

Mladý šestnáctiletý hoch řídil traktor z prudkého svahu louky, když vůz dostal smyk a převrátil se na bok. Pod převráceným rámem kabiny došlo k rozdrcení nohy jeho devatenáctiletého kamaráda ze Znojemska, který zde byl na prázdninách. Řidič vyvázl bez zranění.

Ze záchranářů na místo jako první dorazila posádka zdravotníků, která se začala ihned starat o zajištění životních funkcí a zastavení krvácení z otevřené zlomeniny nohy. Na vyproštění pacienta ale museli přijet hasiči.

Dojezd hasičů na místo trval dvacet minut. Příjezd komplikovala horší cesta a dostupnost samotného místa havárie, které se jmenuje V Jámách. Nakonec museli hasiči svůj speciál odstavit asi 150 metrů od místa havárie a dolů svahem přijít pěšky.

Po průzkumu nechal velitel zásahu ihned přinést lana, klíny, žebříky a hlavně pneumatické nafukovací vaky. Prvotní bylo pro hasiče zabezpečení traktoru proti dalšímu pohybu po svahu, což by při nadzvedávání hrozilo. Zdravotníci mezitím pracovali na přípravě pacienta k vyproštění a na pokyn lékaře hasiči nazvedli kabinu.

Samotné vyprošťování zraněného muže trvalo asi patnáct minut. Další čas zabralo ošetření zranění a fixace těla do vakuových nosítek. Hasiči museli rovněž utěsnit nádrž, ze které unikalo palivo na zem. Teprve po vyproštění muže povolil velitel zásahu hasičům úlevu ve výstroji a ochranných pomůckách.

Pacient byl vynesen na kopec, kam o chvíli později přistál povolaný vrtulník z Ostravy. Po přenesení na palubu byl muž letecky přepraven do nemocnice v Brně.

Po celou dobu akce byla k vidění přímo ukázková společná práce hasičů, zdravotníků a také policistů, kteří se velmi aktivně zapojili do pomoci zraněnému i jeho mladšího kamaráda. Zásahu se přímo účastnil velitel stanice Zlín, který jako velicí důstojník směny přejížděl do Všeminy z nedalekého požáru. Na místě zásah vyhodnotil jako příkladný a provedený za těžkých podmínek.

Na pomoc vyjela nejen psycholožka HZS Zlínského kraje, ale také policejní psycholožka, která pomáhala zdrcené rodině.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-
Sdílet