Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení prověřilo zásah při pádu aut do řeky

Zásah při nehodě dvou vozidel se zraněním čtyř osob a pádem aut do řeky byl námětem včerejšího cvičení IZS na Blanensku. Simulovaná dopravní nehoda se stala na křižovatce silnice č. 379 (Blansko – Lipůvka) s komunikací č. 37444 k obci Olomučany. Obě osobní auta po střetu přerazila chatrné zábradlí na břehu Svitavy a spadla do řeky. Jedno vozidlo zůstalo ve vodě pouze přední částí, druhé sjelo do řeky úplně a proud ho odnesl k protějšímu břehu.

Zásah při nehodě dvou vozidel se zraněním čtyř osob a pádem aut do řeky byl námětem včerejšího cvičení IZS na Blanensku.

Simulovaná dopravní nehoda se stala na křižovatce silnice č. 379 (Blansko – Lipůvka) s komunikací č. 37444 k obci Olomučany. Obě osobní auta po střetu přerazila chatrné zábradlí na břehu Svitavy a spadla do řeky. Jedno vozidlo zůstalo ve vodě pouze přední částí, druhé sjelo do řeky úplně a proud ho odnesl k protějšímu břehu. V prvním vozidle, které skončilo částečně na břehu, zůstali zaklíněni zraněný řidič i spolujezdec, ve druhém autě byl za nohy pod palubní deskou zaklíněn pouze těžce zraněný řidič, zraněnému spolujezdci se podařilo vylézt na střechu, odkud volal o pomoc. Nehodu na tísňovou linku 112 ohlásil okolo jedoucí motorista.

Na místo vyjely čtyři jednotky hasičů – profesionální ze stanic v Blansku a v Lidické ulici v Brně, a dobrovolné jednotky z Adamova a Jedovnic. Současně s hasiči k zásahu vyjeli zdravotníci a policisté, k usměrňování dopravy byli povoláni také strážníci Městské policie v Blansku, o události byli informováni pracovníci Povodí Moravy a odboru životního prostředí Městského úřadu v Blansku.

Hasiči za asistence a pomoci zdravotníků zahájili ihned ošetřování a vyprošťování zraněných. K prvnímu vozidlu se dostali ze břehu, přístup ke druhému havarovanému autu komplikoval proud řeky. Záchranáři se proto museli k vozidlu řekou brodit a hydraulické vyprošťovací zařízení, zdravotnický materiál a nosítka dopravovali ručně i pomocí člunu a lan a lezecké techniky. Také oba zraněné po záchraně a náročném vyprošťování řidiče dopravovali na břeh pomocí člunu.

I když únik ropných látek z vozidel do řeky nebyl zjištěn, pro případ náhlého úniku provozních kapalin hasiči koryto Svitavy přehradili dvěma nornými stěnami. Po vyproštění a záchraně všech zraněných a jejich naložení do sanitek ZZS hasiči pomocí speciálního vyprošťovacího automobilu obě havarovaná auta vytáhli z řeky zpět na silnici.

Místo cvičení nebylo vybráno náhodně. Úsek silnice č. 379 u odbočky na obec Olomučany a v jejím okolí je místem častých dopravních nehod s vážnými následky. Právě na tomto místě hasiči před několika měsíci zasahovali u skutečné nehody s částečným pádem vozidla do řeky. Cílem cvičení proto bylo prověřit a procvičit připravenost hasičů i dalších složek integrovaného záchranného systému na náročný zásah se speciální technikou v obtížně přístupném terénu řeky a břehů Svitavy. Cvičení se zúčastnilo téměř 50 hasičů a příslušníků dalších složek integrovaného záchranného systému i pracovníků povolaných institucí.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-miw-

Sdílet