Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

9 jednotek hasičů zasahovalo u požáru dřeva

Dne 15. 7. 2010 v 15:42 hod. byli hasiči informováni o požáru u družstva v obci Vlachovice na Zlínsku. Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Valašských Klobouk, Slavičína a Zlína s cisternami i automobilovým žebříkem, které posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Vlachovice, Brumov, Bylnice, Slavičín, Újezd u Valašských Klobouk a Bohuslavic nad Vláří. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny

Dne 15. 7. 2010 v 15:42 hod. byli hasiči informováni o požáru u družstva v obci Vlachovice na Zlínsku.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Valašských Klobouk, Slavičína a Zlína s cisternami i automobilovým žebříkem, které posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Vlachovice, Brumov, Bylnice, Slavičín, Újezd u Valašských Klobouk a Bohuslavic nad Vláří. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru sušárny na dřevo u místního podniku. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlost požáru a vyžádal si výjezd posilových cisteren na dovážku vody k hašení, a také výjezd výškové techniky.

Hasiči se snaží požár lokalizovat. Podle dosavadního průzkumu plameny zasáhly jak část sušárny, tak skladu dřeva, Požární útok je veden z několika stran.

17:00

Požár zasáhl plochu asi 10 × 20 metrů, hasiči se snaží ochránit střechu sušárny a další objekty v okolí. Byla zřízena kyvadlová dovážka vody. Zásah je náročný, plameny nemají hasiči stále plně pod kontrolou.

17:15

Velitel zásahu hlásí lokalizaci požáru. Po více než hodině intenzivního hašení mají záchranáři požár pod kontrolou. Dál hasiči ochlazují vnější pláště budovy, která má na délku asi 60 metrů. Plameny byly lokalizovány asi v jedné třetině budovy, kde je sušárna a sklad dřeva.

Těžkou technikou je vyváženo zničené dřevo z haly a je dále dohašováno. Hasiči se postupně dostávají do vnitřních prostor, kde termokamerou hledají další ohniska požáru. Intenzita požáru se snížila, některé jednotky se vrací na své základny.

19:00

Většina jednotek hasičů ukončila svůj zásah a byla odeslána na své základny. Na místě zůstávají jen dvě jednotky, které dokončují likvidaci požáru. Následovat bude jen dohlídka po požáru. Místo je vyhrazeno proti vstupu nežádoucích osob.

Teprve v tuto chvíli mohl vyšetřovatel hasičů vstoupit do zasažených prostor a začít svou práci. Následuje podrobné ohledání místa požáru s cílem určit příčinu vzniku ničivé události. Vyčíslování způsobených škod může trvat několik dnů.

Foto pro HZS ZLK: www.regionvalassko.cz

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet