Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Před 40 lety tragicky zemřel velitel družstva Okresního veřejného požárního útvaru v Příbrami

V pátek 23. července 2021 si příbramští hasiči připomněli pietní akcí 40. výročí tragického úmrtí pprap. Jiřího Krýsla, velitele družstva Okresního veřejného požárního útvaru v Příbrami.

Za účasti vedení územního odboru a bývalých příslušníků příbramského profesionálního sboru, kteří Jiřího Krýsla osobně znali jako svého bývalého kolegu a kamaráda, byla nejprve položena smuteční kytice na jeho hrob.

Následně se pietní akce přesunula do obce Velká Lečice, kde je v místě tragédie zbudován Krýslův památník, u kterého byl položen věnec a zapálena svíce. Za zvuku české státní hymny pak byl vzdán hold hasiči, který tragicky zahynul při výkonu svého povolání v boji s rozbouřeným živlem dne 20. července 1981 ve věku 31 let.

Událost se stala u obce Velká Lečice na Novoknínsku v okrese Příbram při červencových dlouhotrvajících deštích vlivem protržení hráze rybníka Strž a rozvodněním říčky Kocáby.

Při záchranné akci na vodní hladině rozbouřené řeky došlo v silném proudu ke kolizi a následné havárii člunu příbramských hasičů, načež byla pětičlenná osádka plavidla katapultována do rozvodněného toku.

Čtyřem hasičům se s vypětím všech sil podařilo uniknout a zachránit si holý život před běsnícím živlem, veliteli člunu se neblahému osudu uniknout nepodařilo. Až druhý den 21. července po opadnutí vody bylo místo havárie natolik přístupné, že mohlo dojít k vyproštění člunu a zjištění, co se stalo s dosud nezvěstným velitelem Jiřím Krýslem.

Naplnily se však ty nejčernější úvahy a myšlenky, když při vyprošťování člunu bylo nalezeno i tělo utonulého kolegy.

Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych připomenul, že podpraporčík Jiří Krýsl, nositel vyznamenání Za statečnost in memoriam a nositel nejvyššího hasičského vyznamenání Za hrdinský čin in memoriam, který zahynul při výkonu svého povolání, naplnil doslova náš hasičský slib.

Jeho smrt je dokladem toho, že my hasiči pomáháme tam, odkud jiní utíkají – a to i s nasazením vlastního života. A právě to je největší odkaz této tragédie, která nesmí být námi hasiči nikdy zapomenuta!

uvedl při pietní vzpomínce ředitel územního odboru plk. Ing. Tomáš Horvát, Ph.D.

ÚO Příbram
HZS Středočeského kraje
Sdílet