Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další útok na záchranku

Doslova pohřební nálada dnes vládne mezi pražskými záchranáři: v noci byla opilcem napadena další lékařka. Případ je o to horší, že jde o uznávanou odbornici a oblíbenou lékařku, která byla vždy známa svým vlídným a etickým přístupem k pacientům.

O tomto případu jste již mohli číst my Vám přinášíme přesný popis události tak jak vyplývá ze svědectví lékařky, tří záchranářů a záznamu komunikace na dispečinku ZZSHMP.


0:06
Lékař vyjíždí k ohledání mrtvého do Seidlovy ulice. Ohledá muže (*1923), který zemřel beze svědků, stopy násilí neshledány. K doplnění identifikace pacienta přivolává policejní hlídku a odjíždí k jinému případu. Na místě zůstává syn zemřelého, který tělo nalezl.

02:03
Volají policisté z místa, že si syn zemřelého způsobil řeznou ránu na ruce. Na místo jsou vyslány dvě výjezdové skupiny záchranné služby pod vedením lékařky Milany P.

02:11
Záchranáři se hlásí na místě, v bytě jsou již čtyři policisté. Muž (*1959) má řezné rány horní končetiny způsobené o skleněnou výplň dveří, je silně opilý a jedná konfliktně vůči policistům. Záchranáři mu zastavují krvácení, obvazují rány a kolem půl třetí se chystají k transportu do nemocnice. Ve chvíli, kdy zraněný v doprovodu policistů prochází předsíní kolem lékařky, která v ruce drží desky s dokumenty a vyplňuje lékařskou zprávu, se – údajně v domění, že desky jsou jeho – pokusí několikrát lékařce desky vytrhnout a poté ji praští pěstí do obličeje. Lékařka utíká z bytu pryč, útočníka záchranáři povalí na zem a policisté poté spoutají.

02:35
Hlásí záchranáři napadení lékařky na dispečink, ona i pořezaný útočník jsou poté převezeni do Krčské nemocnice. Lékaři mají podezření na frakturu očnice, tedy prasklinu v oční krajině lebky.


Paní doktorka Milana P. je zkušenou lékařkou, odbornicí na urgentní medicínu a medicínu katastrof. Její přednášky a vědecké projekty jsou velmi ceněny v odborných kruzích v ČR i na mezinárodních kongresech. Zabývá se aplikací moderních poznatků a inovací v neodkladné péči, v současné době vede vědecký tým studie Capnography and Prehospital Resuscitation, zabývající se neodkladnou resuscitací. Několik let strávila prací v zahraničí a hovoří dvěma světovými jazyky. Patřila vždy k těm záchranářům, jejichž péči a obecně lidské a vstřícné jednání sami pacienti považovali za hodné telefonického nebo písemného poděkování.

Pro mě osobně tento případ ukazuje na extrémní zranitelnost záchranářů: neznám jiný obor lidské činnosti, kde by byl špičkový vědec nucen trávit dlouhé hodiny balancováním v krizových situací, uzavřen v bytě cizích lidí, často opilých a agresivních.

Co se týká řešení situace: ukazuje se, že nepomohou ani sebeobranné prostředky, ani používání policejních radiostanic (tu měla paní doktorka v pouzdře na opasku a navíc byli v bytě přítomní čtyři policisté). Evidentně není chyba ani na straně komunikce s pacientem.

Marek Uhlíř, 11. 6. 2004 11:35
Sdílet