Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Představujeme publikaci „Chemické havárie“

Představujeme vám vydařenou publikaci „Chemické havárie", která odbornou ale i čtivou a zajímavou formou shrnuje celou problematiku chemických havárií. Publikace je mimo samotný text opatřena i grafy, přehlednými tabulkami a nechybí v ní ani fotografie. Na publikaci se podílel kolektiv autorů, kteří se touto problematikou dlouhodobě zabývají.

Publikace „Chemické havárie" shrnuje aktuální poznatky a informace, přehledprávních norem a prováděcí předpisů k chemickým látkám a prevenci havárií české i evropské legislativy a rovněž vazby mezi nimi. Vymezuje hlavní akutní rizika chemických látek při haváriích i některá dosud opomíjená témata, jako jsou např. otázky vyjadřování koncentrací nebezpečných látek.

Nejrozsáhlejší části se zabývají přímo chemickými haváriemi a zahrnujívýčet a popis nejzávažnějších havárií datovaných aktuálně do roku 2009, jejich jednotlivé fáze včetně vztahů mezi nimi, základy šíření nebezpečných látek v ovzduší a jeho modelování.

Mezi zdroje rizika je nově zařazena aktuální tématika nelegálních skladů, kterou autoři považují za velmi rizikový a v současnosti pravděpodobný spouštěč havárie s únikem nebezpečných látek. Samostatné části knihy jsou potom věnovány zásadám nakládání s nebezpečnými chemickými látkami, prevenci závažných havárií a základním pravidlům chování obyvatelstva při haváriích.

Publikace je určena pro příslušníky chemické služby HZS ČR, lektory Institutuochrany obyvatelstva a školicích středisek ředitelství HZS krajů, pedagogické pracovníky odborných učilišť požární ochrany nebo jiných odborných škol, pracovníky orgánů krizového řízení aj. Je též využitelná jako studijní materiál pro studenty univerzit, vysokých škol či vyšších odborných škol v oborech požární ochrana, ochrana obyvatelstva a civilní nouzové plánování.

Autoři, kteří se na svých vlastních vědeckých pracovištích (MV-GŘ HZS ČR, Institut ochrany obyvatelstva, Vysoké učení technické v Brně, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Univerzita obrany v Brně) zabývají problematikou chemických havárií, si kladli za rozhodující smysl publikace její komplexnost kombinovanou s aktuálností.

Hlavním cílem knihy byl nejen širokospektrální průřez chemickými haváriemi, ale též současný náhled na problematiku, zařazení aktuálních informací a komplexní propojení soudobých poznatků s dlouhodobě prověřenými znalostmi.

Knihu vydalo MV – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR jako svou odbornou publikaci. Na publikaci se podíleli: Ing. Tomáš Čapoun, CSc., Ing. Jana Krykorková, CSc., Ing. Otakar J. Mika, CSc., Ing. Ladislava Navrátilová a Mgr. Iason Urban.

-kaw- 
Sdílet