Sobota 11. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bilance bouřky v Karlovarském kraji je 85 událostí

Stovky stromů vyvrátila nebo polámala bouřka, která se krajem prohnala v sobotu po ránu. Následky větru likvidovalo devětatřicet jednotek hasičů. V Kyselce na Karlovarsku spadl v odpoledních hodinách strom na projíždějícího cyklistu, zraněním na místě podlehl.

Ilustrační foto

První událost přijal operátor tísňové linky sedm minut po páté hodině ranní a volající hlásil spadlý strom v Kynšperku nad Ohří. Poté už následovaly další a další telefonáty. V devět hodin ráno už hasiči řešili čtyři desítky událostí a stejný počet čekal na to, až jednotky hasičů budou moct přejet k dalším případům. Celkem vyhlásilo operační středisko poplach 39 jednotkám profesionálních i dobrovolných hasičů v kraji.

Bouře se zcela vyhnula Ašsku a také na Chebsku vítr nenapáchal téměř žádné škody. Nejvíce postižné bylo Karlovarsko, zde vyjelo celkem 18 jednotek hasičů. V Teplé vítr strhnul část plechové střechy domu, hasiči krytinu provizorně přidělali a zároveň informovali starostu města o tom, že na místě jsou lidé bez přístřeší. V Krásném Údolí spadl strom na dvě zaparkovaná auta, kolem Mnichova si hasiči museli prořezat cestu doslova zavalenou desítkami popadaných stromů. V Horním Slavkově voda vyplavila výkopy kolem silnice připravené k rekonstrukci, na vozovce bránily průjezdu kameny a dlažební kostky. Hasiči část silnice zcela uzavřeli, odstranili největší kameny a části stromů a větví a předali dokončení úklidu místním technickým službám. V Březové na Sokolovsku zaplavila voda kotelnu a sklepy zdravotního střediska a dalších obytných domů, vyčerpat vodu ze sklepů vyjížděli také hasiči v Karlových Varech.

Následky bouřky si vyžádaly jeden lidský život. V Kyselce na Karlovarsku spadl na projíždějícího cyklistu vzrostlý strom. Na místo vyjela posádka záchranné služby, která si vyžádala také pomoc hasičů. Jako první byli na místě hasiči z Kyselky, kteří se snažili zraněnému poskytnout předlékařskou pomoc. Zároveň se záchrannou službou na místo přijela i jednotka profesionálních hasičů z Karlových Varů, která krátce po příjezdu nahlásila na operační středisko, že cyklista zemřel. Velitel zásahu po průzkumu okolí celou oblast uzavřel, protože zde hrozilo pádem dalších zhruba patnáct stromů. Všechny tyto stromy hasiči rozřezali, aby v průběhu vyšetřování tragické nehody nedošlo k dalšímu zranění.

Počet 85 událostí není konečnou sumou zásahů při likvidaci následků bouřky. Hasiči často v rámci jedné události přejížděli na více míst, kde zasahovali. Takto zapsaných zásahů je celkem 186, ani toto ale není zcela konečné číslo. Například jednotka z Mnichova během jednoho výjezdu musela zlikvidovat 81 spadlých stromů.

Hasiči během soboty museli řešit i další události. V areálu věznice ve Vykmanově u Ostrova hořela trafostanice, na žádost policie otvírali hasiči byt v Chebu, Sokolově či Mariánských Lázních, v Jáchymově hořela tráva v okolí spadlých drátů elektrického vedení, u Královského Poříčí a Velké Hleďsebe hasiči zasahovali u dopravních nehod.

Karlovarský kraj – stav od 5 hodin ráno do 19 hodin večer

Události celkem

94

Události v souvislosti s bouřkou

Odstranění

Čerpání

Ostatní

Celkem

Zasahující

překážek

vody

jednotky

Kraj

79

5

1

85

39

CH

22

22

7

KV

47

2

1

50

25

SO

10

3

13

7

Podle ORP

0

0

Cheb

3

3

2

Karlovy Vary

36

2

1

39

18

Kraslice

2

2

2

Mariánské lázně

19

19

5

Ostrov

10

10

7

Sokolov

7

3

10

5


prap. Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje


-swo-

Sdílet