Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontejnerový žhář řádil v Roztokách u Prahy

Od pátečního odpoledne do sobotního rána měli hasiči v Roztokách u Prahy plné ruce práce s požáry, za které mohl převážně neznámý žhář.

Směna plná požárů čekala na roztocké profesionální hasiče dne 16. července 2010. Poprvé vyjela jednotka HZS Roztoky s technikou CAS 15 MB a CAS 32 T815 společně s dobrovolnou jednotkou města Roztoky s technikou CAS 32 T815 k nahlášenému požáru výškové budovy v Masarykově ulici ve 20:40 hod.

Na místě bylo zjištěno, že došlo k požáru v pojistkové skříni na patě panelového domu. Hasiči provedli demontáž nožových pojistek a hasební zásah pomocí PHP CO2. I po demontáži pojistek ze skříně „šlehaly" plameny o délce cca jednoho metru až do příjezdu pracovníků firmy PRE, kteří objekt odpojili od elektřiny v rozvodné trafostanici. Obnova dodávky elektřiny byla přislíbena do ranních hodin pohotovostní firmou.

Jako příčina vzniku požáru byla vyšetřovatelem po konzultaci s pracovníkem odborné firmy stanovena nepředpokládaná změna provozních parametrů – únava elektromateriálu.

K dalšímu, tentokrát již úmyslně založenému požáru, vyjela jednotka profesionálních roztockých hasičů k nahlášenému požáru plastového kontejneru u obchodního domu na Tyršově náměstí. Zde byl zjištěn požár jednoho plastového kontejneru na papír. V průběhu likvidace tohoto požáru byla jednotce nahlášena další událost, a to požár kontejneru na křižovatce ulic Lidická a Na Sekyře. Po dojezdu na místo bylo zjištěno, že zde hoří žlutý plastový kontejner na plasty, který se jednotce podařilo uchránit a plastový odpadkový koš. Po likvidaci těchto požárů se hasiči vrátili na základnu, odkud je opět neznámý žhář „vyhnal" v 00:41 hod. k požáru tentokrát již tří plastových kontejnerů na křižovatce ulic Lidická a Smetanova.

Včasným zásahem profesionálních hasičů ze stanice Roztoky byly uchráněny kontejnery v hodnotě cca 180.000,– Kč. Jednáním neznámého žháře vznikla škoda v hodnotě cca 61.000,– Kč.

Svým jednáním se neznámý pachatel dle PČR dopustil přečinu dle § 228 Poškození cizí věci, za což mu hrozí trestní stíhání a odnětí svobody ve výši až jednoho roku.

kpt. Bc. Tomáš Nocar
Vyšetřovatel požárů Kladno


-swo-

Sdílet