Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přes šest stovek zásahů hasičů kvůli bouřkám

Sobotní bouřky zaměstnali hasiče téměř v celé republice. Nejvíce zásahů v souvislosti s likvidací následků bouřek hasiči zaznamenali v Plzeňském kraji, kde vyjížděli celkem k 174 událostem, následuje kraj Karlovarský s 88 zásahy v souvislosti s bouřkami a pomyslné třetí místo „získal" kraj Vysočina se 75 zásahy. Nejčastěji hasiči odstraňovali padlé stromy a větve a odčerpávali vodu.

Tisková zpráva HZS GŘ

Sobotní bouřky zaměstnali hasiče téměř v celé republice. Nejvíce zásahů v souvislosti s likvidací následků bouřek hasiči zaznamenali v Plzeňském kraji, kde vyjížděli celkem k 174 událostem, následuje kraj Karlovarský s 88 zásahy v souvislosti s bouřkami a pomyslné třetí místo „získal" kraj Vysočina se 75 zásahy. Nejčastěji hasiči odstraňovali padlé stromy a větve a odčerpávali vodu.

Nejméně zásahů s likvidací následků způsobených bouřkami zaznamenali hasiči Královéhradeckého kraje, a sice jeden zásah.

Celkový počet událostí v celé České republice se oproti dlouhodobému průměru zvýšil více jak třikrát. Hasiči zaznamenali celkem 891 událostí! (dlouhodobý denní průměr činí 289 událostí denně)

Kromě likvidace následků v souvislosti s bouřkami hasiči také zasahovali během soboty 17. července 2010 u 75 požárů, 79 dopravních nehod, 14 úniků látek, 58 krát vyjeli zbytečně z důvodu planého poplachu a 16 krát u ostatních událostí.

Zásahová činnost v souvislosti s bouřkovou činností dne 17. 7. a 18.7 (do 07:00hod.):

Hl.m. Praha – 3 zásahy
Kraj Středočeský – 19 zásahů, převážně odstraňování padlých stromů z komunikací
Kraj Jihočeský – 28 zásahů
Kraj Plzeňský – 174 zásahy, převážně odstraňování padlých stromů
Kraj Karlovarský – 88 zásahů, převážně odstraňování padlých stromů, jsou zahrnuty i dopravní nehody
způsobené nárazy do padlých stromů
Kraj Ústecký – 55 zásahů
Kraj Liberecký – 2 zásahy
Kraj Královéhradecký – 1 zásah
Kraj Pardubický – 14 zásahů, z toho 9× čerpání vody, 3× odstranění stromu
Kraj Vysočina – 75 zásahů, převážně v okrese Žďár nad Sázavou, 35× čerpání vody, zbytek
odstraňování padlých stromů
Kraj Jihomoravský – 62 zásahy
Kraj Zlínský – 6 zásahů
Kraj Olomoucký – 8 zásahů
Kraj Moravskoslezský – 73 zásahy

Celkem 608 zásahů

Za prvních sedmnáct dnů měsíce července hasiči do svých statistik zapsali již 1425 požárů! Za celý červenec roku 2009 hasiči likvidovali celkem 1393 požárů. V roce 2008 hasiči během července likvidovali 1940 požárů a v roce 2007 dokonce 2129 požárů!

Na zásahové činnosti se v sobotu 17. července 2010 podílelo celkem 1053 jednotek požární ochrany, z toho 554 jednotek požární ochrany Hasičského záchranného sboru ČR.

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR


Tisková zpráva HZS MSK

Také Moravskoslezský kraj nevynechala při svém řádění sobotní bouře, která se 17. 7. 2010 v podvečerních a večerních hodinách doslova vyřádila na území kraje.

Moravskoslezští hasiči v průběhu večera a noci na neděli vyjeli k téměř stovce událostí. Nejvíce – téměř čtvrtina z nich, jich bylo na území města Ostravy. Na další pomyslné příčce následovaly okresy Frýdek – Místek a Opava.

Ve velké většině se jednalo o čerpání vody ze zatopených sklepů, podjezdů silnic a uvolňování ucpaných propustků a mostků v korytech řek a potoků. Voda nejvíce postihla území obcí Ostrava v částech Muglinov, Mariánské Hory, Nová Ves, Vítkovice, Slezská Ostrava, Lhotka, Třebovice a Svinov, na Opavsku obce Kozmice, Hlučín, Kylešovice, Bolatice, Bohuslavice, Dolní Benešov, Kozmice a Šilheřovice, ve Frýdecko-Místeckém okrese bylo nejvíce problémů s vodou v Palkovicích, Rychalticích, Kozlovicích a Hukvaldech.

Rychlý prudký déšť ale potrápil i obyvatele na Bruntálsku – zejména v obci Milotice nad Opavou, na Novojičínsku v obcích Tichá, Příbor, Frenštát a Mošnov. Stranou nezůstalo ani Karvinsko, kde voda vyplavila sklepy a podjezdy v Bohumíně, Rychvaldě, Karviné a Horním Těrlicku.

Na dalších místech po celém kraji hasiči zasahovali s pilami a likvidovali vyvrácené stromy a polámané větve, čistili koryta potoků a sledovali rekreační areály, zda díky rychle stoupající vodě v korytech nebude nutné evakuovat jejich návštěvníky. To se například v areálu „Na mlýně" v Kozlovicích nestalo jen díky tomu, že voda přestala po bouřce stoupat.

Bouřka pravděpodobně způsobila také několik požárů. V obci Měrkovice na Frýdecko-Místecku blesk zapálil hospodářskou budovu (seník) a požárem zaměstnal hasiče až do dnešního rána. Škoda byla majitelem vyčíslena na 500 tisíc korun. V Ostravě došlo ke dvěma požárům. V jednom případě blesk zapálil porost poblíž ulice Orlovská v Ostravě – Heřmanicích, ve druhém případě byl úder blesku příčinou požáru trafostanice v Ostravě – Radvanicích. Další dva požáry způsobil úder blesku na Opavsku v Bohuslavicích – zapálil rovněž trafostanici a také krovy a střechu rodinného domu. Tam však díky pohotovému zásahu obyvatel domku se požár podařilo rychle lokalizovat a škoda tak dosáhla „jen" 2 tisíce korun.

V dopoledních hodinách dnes zasahovalo více než 20 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek na Opavsku a v Ostravě (Bolatice, Dolní Benešov, Opava, Ostrava – Vítkovice a Moravská Ostrava) kde likvidovalo následky včerejšího řádění živlů.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Tisková zpráva kraje Vysočina

Bouřka, která včera zasáhla Vysočinu zaměstnala jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. První hlášení o popadaných stromech přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina minutu před 16:00 hod. Od této chvíle do dnešního rána vyjeli hasiči na Vysočině k více jak sedmdesáti událostem v souvislosti s počasím. Nejvíce událostí evidujeme od 16:00 do 21:00 hod, potom počet hlášených událostí začal klesat.

Nejvíce byla bouřkou zasažena oblast Žďárska. Od 16:00 hod se zde hasiči doslova nezastavili a přejížděli od jedné události ke druhé. Přivoláni byli k 56 událostem. Ve většině případů hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů rodinných domů. Jen v obci Nové Veselí museli zasahovat na 15 místech.

Došlo i k pádu několika stromů na komunikace. V některých místech tak zůstaly silnice částečně nebo zcela neprůjezdné.

Úder blesku způsobil požár obložení chatky v obci Skřinářov na Žďársku (čas ohlášení 20:14 hod). S plameny zde bojovaly tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Plameny napáchaly škodu v předběžné výši 30 000,– Kč. Před příjezdem hasičů na místo události hasili požár sousedé. Uchráněny byly hodnoty ve výši 950 000,– Kč. V jednom týdnu tak došlo v této obci již ke druhému požáru po úderu blesku. Ve čtvrtek (15. července 2010) zde shořela kůlna na nářadí. Požárem vznikla škoda ve výši 20 000,– Kč.

Při událostech nebyl nikdo zraněn. Z letních dětských táborů v našem kraji jsme nepřijali žádné hlášení o možném ohrožení.

Přehled událostí podle okresů

Havlíčkobrodsko: 7
Jihlavsko: 6
Pelhřimovsko: 1
Třebíčsko: 2
Žďársko: 56

Výběr z událostí
Havlíčkobrodsko

Tři spadlé smrky zcela zastavily provoz na komunikaci u obce Dvorek. Další stromy zablokovaly komunikaci u o obce Dolní Jablonné. Ani silnice u Šachotína se nevyhnula komplikacím. Provoz na ní zastavily dva spadlé smrky. Odstranění stromů na těchto silnicích provedla jednotka sboru dobrovolných hasičů z obce Přibyslav.

Jihlavsko

Ve Velkém Beranově voda zatopila nejen dva sklepy v rodinných domech, ale také objekt truhlárny a parkoviště.

Pelhřimovsko

Ucpané svody na panelovém domě v Pacově na ulici Sídliště Míru byly příčinou zatékání vody do výtahové šachty. Pročištění svodů provedly jednotky profesionálních hasičů ze stanic Pacov a Pelhřimov.

Třebíčsko

K popadaným stromům a větvím do obce Kuroslepy vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Náměšť nad Oslavou. Větve padly i na dráty elektrického vedení. O situaci byli informováni i pracovníci energetické společnosti.

Žďársko

S největšími problémy se potýkala obec Nové Veselí. Hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů domů na ulicích Potoční, Zahradní, Dolní, Luční atd. Zatopené sklepy zaměstnaly hasiče i v Radostíně nad Oslavou, Ostrově nad Oslavou, Bohdalově, Velké Losenici a na řadě dalších míst.

kpt. Ing. Petra Musilová, DiS.
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina

Tisková zpráva HZS Jihomoravského kraje

Silné bouřky s blesky a přívalovými dešti včera večer zaměstnaly hasiče v téměř celém Jihomoravském kra­ji.

Od 18 hodin, kdy se prudké bouřky přehnaly okresy Hodonín a Znojmo, hasiči v kraji vyjížděli k desítkám zásahů. Do půlnoci hasiči zaznamenali téměř 50 událostí. Z toho nejvíce – přes 20 zásahů – měli na Znojemsku. Při čerpání vody ze zatopených sklepů, odstraňování vyvrácených stromů a dalších událostech hasiči zasahovali také na Brněnsku, Břeclavsku, Blanensku, a Vyškovsku. Na Brněnsku v Těšanech blesk zapálil střechu rekonstruovaného objektu, v Pohořelicích hasiči vyjížděli k jiskření trafostanice. Na několika místech hasiči uvolňovali ucpané kanalizace a odstraňovali nánosy bahna z komunikací. Jednotky profesionálních hasičů vyjížděly k 19 zásahům, ke 32 zásahům vyjížděly jednotky sborů dobrovolných hasičů.

Na Znojemsku hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů a dalších prostor například v Melkusově, Loucké a Bolzanově ulici v okresním městě. V budově znojemské nemocnice nasazovali čerpadla na likvidaci vody dosahující výšky přes 10 centimetrů. Bahno odstraňovali z komunikací v Novém Šaldorfu. Tři stromy hasiči odklízeli ze silnice u obce Suchohrdly.

Na Břeclavsku hasiči vyjížděli k čerpání vody například do Lidické ulice v Drnholci, kde voda vytvořila lagunu u domů, zatopenou předzahrádku restaurace odčerpávali v Lednici.

Na Brněnsku tři jednotky hasičů odčerpávaly lagunu, která se na ploše zhruba 200 čtverečních metrů vytvořila mezi domy v obci Ivaň a ohrožovala rodinné domy, a zatopené sklepy v obci Nosislav. Vyvrácené stromy a větve z komunikací odstraňovali např. v Bílovicích nad Svitavou. V Těšanech 10 jednotek hasičů likvidovalo požár střechy, kterou zapálil blesk.

Na Hodonínsku hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů v Šardicích, kde voda pronikla do budovy školy i restaurace, vodní záplavu čerpadly likvidovali také v pivnici v Mutěnicích. Stromy vyvrácené na silnice likvidovali z komunikací v Ratíškovicích a ve Veselí nad Moravou, v Ratíškovicích hasiči ve spolupráci s pracovníky rozvodných závodů ze silnice odstraňovali stržené dráty el. vedení.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


Tisková zpráva HZS Zlínského kraje

Dne 17. a 18. 7. 2010 vyjížděli opakovaně profesionální i dobrovolní hasiči na odstraňování překážek po silnějším větru a bouřkách.

Podle očekávání a varování meteorologů zasáhlo také část území Zlínského kraje silnější větrné a bouřkové počasí. Na několika místech došlo k pádům stromů na zem, částečně i na dráty elektrického vedení nebo na silnice. Došlo i na ochranu domu před vodou nebo k pomoci s upevněním uvolněného majetku.

18. 7. 2010

04:45 – Tlumačov
Jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic vyjela na hlášený pád stromu na silnici. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k pádu stromu na vozovku mezi obcí Tlumačov a Záhlinice. Hasiči strom pořezali motorovou pilou, odstranili a uvolnili dopravu.

17. 7. 2010

22:56 – Lhotsko
Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela do obce Lhotsko, kde byl ohlášen pád stromu na osobní auto. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k ulomení velké větve, která spadla na zahradu a vedle odstaveného auta. Žádné nebezpečí nehrozilo. Opilý oznamovatel byl předán hlídce policie.

22:21 – Staré Město
Jednotka dobrovolných hasičů ze Starého Města byla vyslána na pomoc při odstranění nebezpečného stavu po ucpané kanalizaci. Vlivem ucpané kanalizace docházelo k zaplavování rodinného domu. Hasiči kanál pročistili a voda mohla odtékat mimo dům.

22:21 – Otrokovice
Jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic vyjela na pomoc po uvolnění krycí plachty na domě. Silný vítr uvolnil krycí plachtu, která byla na dům instalována po předcházející větrné smršti. Hasičům se podařilo plachtu znovu natáhnout a provizorně upevnit.

9:47 – Hrachovec
Jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí vyjela na odstranění stromu, který spadl na zem a částečně zablokoval místní komunikaci. Hasiči strom pořezali, odstranili a uvolnili dopravu.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Tisková zpráva HZS Pardubického kraje

Dne 17. července ve 21. 29 hodin zapálil blesk střechu rodinného domu v Ústí nad Orlicí. K požáru vyjely čtyři hasičské jednotky. Jednalo se o požár štítu domu, blesk pravděpodobně zasáhl komín a jeho část se sesypala a zapálila střechu. Jednotka hasičů vynosila hořlavý materiál z půdního prostoru. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu ve 22.06 hodin a o 24 minut později byl požár zcela zlikvidován. Škoda nebyla v těchto chvílích vyčíslena.

V sousedním okrese Svitavy a Chrudim hasiči v sobotu v podvečer po přívalovém dešti čerpali vodu ze sklepů. Přívalový déšť tam zaplavil několik domů, ale i silnic.

Dne 18. července ve 4.13 hodin zasahovaly jednotky hasičů na Hlinecku, kde ve Včelákově došlo k rozvodnění potoka. Voda zasáhla několik zahrad. U jednoho domu lidé opustili přízemí a před vodou se schovali v patře svého domu. Přes zahradu se totiž hnal dosti silný proud vody z rozvodněného potoka. Hasiči provedli průzkum a zjistili, že voda zatopila i další sklepy. Hasiči museli vyčkat do chvíle, kdy voda začala postupně opadávat. Nasazeny byly čerpadla k odčerpání zatopených asi čtyř sklepů. Dále bylo nutné vyčistit koryto řeky. Silnice ve Včelákově byla též pod vodou. Před vlnou vody, která se valila nad rybníkem, hasiči pomocí pytlů ochránili dům. I v sousedním Babákově měli místní občané problémy s přitékající vodou. Hasiči zajišťovali i pytle s pískem.


por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje



-swo-

Sdílet