Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezi železničními stanicemi Domažlice a Blížejov, na výhybně Radonice, se střetly dva vlaky

Dne 4. 8. 2021 po osmé hodině ráno vyjely profesionální i dobrovolné jednotky ke střetu dvou vlaků u obce Milavče. Jednalo se o soupravu RegioShark a mezinárodní spoj Západní expres jedoucí ze Spolkové republiky Německo.

Expres z Mnichova měl ve Výhybně Radonice zastavit, což se nestalo. Důvody nezastavení vlaku jsou předmětem šetření, uvedla Drážní inspekce.

Hasiči místo události rozdělili na dva úseky a postupně z vlaků evakuovali a zachránili cca 50 osob. 8 z nich bylo zraněno těžce, 6 středně těžce a dalších 26 ošetřila ZZS s lehčími zraněními. Tři osoby srážku nepřežily.

Tělo jedné z obětí nehody hasiči museli komplikovaně vyprostit z lokomotivy expresu za použití veškeré dostupné vyprošťovací techniky.

Aktivováni byli i členové posttraumatického intervenčního týmu, kteří působili nejen na místě zásahu, ale také v nemocničních zařízeních, do nichž byli zranění převezeni.

Na místo zásahu se neprodleně dostavil generální ředitel HZS ČR generálmajor Ing. Vladimír Vlček a ředitel HZS Plzeňského kraje brigádní generál Ing. František Pavlas. Následná manipulace s vlakovými soupravami již probíhala plně v dikci HZS SŽ. Celkem zasahovalo 15 jednotek hasičů s 38 kusy mobilní požární techniky.

HZS Plzeňského kraje zřídil informační linku pro osoby postižené touto mimořádnou událostí. Tato linka zaznamenala cca 70 hovorů od jednotlivců, zastupitelských úřadů, nemocničních zařízení a krajského úřadu Plzeňského kraje.

Naprosto příkladná byla spolupráce s vedením obce Milavče, které zajistilo v místním kulturním domě zázemí pro zasahující složky i lehce zraněné a nezraněné cestující včetně obstarání nápojů a občerstvení.

05.08.2021 08:30

Po dokončení šetření PČR a inspektorů DI a Správy železnic byly na místě nehody zahájeny odklízecí práce. V nočních hodinách byly staženy části vlaku a přijela další vyprošťovací technika, která zajištuje odstranění těžce poškozené lokomotivy a části motorové jednotky.

Následně proběhne kontrola železničního svršku a zjištění rozsahu poškození infrastruktury a neprodlená oprava. Aktuální předpoklad je v pátek 6. srpna kolem 18. hodiny.

Foto: HZS, ZZS, PČR, SŽ Drážní inspekce a LZS AČR
Petr Poncar
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet