Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CO-JAK-PROČ: Hasiči – svazek s pořadovým číslem 51

Co je to Flash-Over? Jak se hasí požáry v letadlech? A kdy a proč vznikaly první hasičské sbory? Na podobné otázky odpovídá další kniha z populární encyklopedické řady CO-JAK-PROČ.

Co je to Flash-Over? Jak se hasí požáry v letadlech? A kdy a proč vznikaly první hasičské sbory? Na podobné otázky odpovídá další kniha z populární encyklopedické řady CO-JAK-PROČ.

Publicisté Rainer Crummenerl a plk. dr. ing. Zdeněk Hanuška v ní informují o mnohostranné a leckdy také nebezpečné práci hasičů. Zvědavě se rozhlížejí v požární stanici a doprovázejí jednotku požární ochrany k zásahu. Vyprávějí o práci a odvaze profesionálních a dobrovolných hasičů v ČR i ve světě. Vysvětlují postup při hašení požárů v letadlech a na lodích a odpovídají na otázku jak se stát hasičem.

Tolik oficiální popis vázané knihy o rozměrech 205×275 milimetrů od nakladatelství FRAUS.





24 hodin denně v pohotovosti – Každý příslušník na minutu přesně ví, co má dělat.

V „nulté“ kapitole knihy se dozvídáme, že v celé republice, 24 hodin denně, jsou profesionální hasiči připraveni k výjezdu do dvou minut. Na dvojstraně pak následuje přehledný časový harmonogram „života na stanici“.


První oheň

Lehkým jeskynním úvodem se prokousáváme až ke století devatenáctému a sirkám. Ovšem kde jsou sirky, musí být i hasiči, podíváme se tedy do Říma a pronikneme do historie lidských hasičských sborů.

Dále se přesuneme do České republiky a utajeny nám nezůstanou informace o vzniku dobrovolných a profesionálních jednotek. Celou kapitolu doplňují, stejně jako celou knihu, zajímavé fotografie a ilustrační obrázky.


Hasiči dnes

Jak se dělí jednotky požární ochrany? Návštěvník našeho serveru jistě rozdělení zvládne i o půlnoci, když ho zlijí ledovou vodou, čtenář knížky ale jistě nebude obsahem kapitoly zklamán, protože zkratka JSDHP už se mu nebude zdát jako sprostá nadávka.

Autoři neopomněli zmínit ani největší hasičská sdružení: SHČMS, MHJ a ČHJ.

Dále v kapitole je vysvětleno, že z hasičů se dnes stala složka záchranného systému, která nejen hasí, ale vyjíždí i k nehodám a dalším událostem. Utajeny nezůstanou ani způsoby fungování krajské stanice, operačního střediska a popis, co se stane po vytočení tísňové linky.


Umění hasit

Jak a čím hasit oheň? Kdo a co tvoří hasičský výjezd? Co to je družstvo? Jaké ochranné pomůcky hasič používá? Kde se bere u zásahu voda? Čím se voda dostává na místo zásahu? Jaké existují typy hadic? To všechno se zájemce v této kapitole dozví i s přehlednou infografikou.

Vložena je dvojstrana s přehledně nakresleným „velkým požárním útokem“, kde jsou popsány jednotlivé úseky a probíhající děj. Vidíme jak posádku ZZS, tak i hasiče s přetlakovým ventilátorem.


Když hoří les

Právě teď aktuální téma – lesní požáry. Jak vznikají požáry v lese, jak se proti nim bojuje a kdy se nasazují hasicí letadla? Vše podrobně vysvětleno.


Technická pomoc a záchranářská technika

Na jaké typy technické pomoci hasiči vyjíždí? A jaké je jejich vybavení? Co všechno nalezneme ve výjezdovém technickém automobilu? Ani to si autoři knihy nenechali pro sebe a dělí se se čtenářem o vše, co by ho mohlo zajímat. Popisy funkčnosti seskokové matrace a potápěčské věže jsou třešničkami na závěr kapitoly.

Věděli jste, že hasiči zachraňují také zvířata? Fotografie hasiče s králíčkem je toho krásným důkazem.


Na vodě, na souši a ve vzduchu u nás i ve světě

Požární lodě jsou technika, se kterou se v České republice ve větší míře nesetkáme, zájemcům o hasičinu však nesmí nic zůstat utajeno. Představeny jsou také tunelové speciály s více kabinami, požární stříkačky na kolejích a letištní speciály.


Hasiči mezinárodně

Jak vypadá přijímací test do hasičské profese v New Yorku? Jak asi tušíte, odpověď se nedozvíte v tomto článku, ale právě v 51. svazku CO-JAK-PROČ, knize Hasiči. Že ji nemáte? A chcete ji?


Tak to jste asi pozorný čtenář našeho článku. Připravili jsme pro vás skrytou článkovou soutěž. Kdo první do komentářů správně napíše, jaká značka hasičského auta je na obálce vytištěné knihy, knihu obdrží poštou.


Povolání: Hasič

Může se hasičem stát každý? Jak hasiči trénují? Co se děje na výcviku? Další z otázek, na které budete po přečtení knihy znát odpověď.


Mladí hasiči

„Naše budoucnost“, aneb mladí hasiči. Co vůbec dělají, jak tráví volný čas a jak se připravují?


Slovníček pojmů

Pokud čtenáři i přes poctivé čtení unikl nějaký pojem, nebo by rád věděl, co to je „četa“, slovníček (spolu s rejstříkem) ho jistě nenechá na holičkách (či hasičkách? :-).


Závěrem

Jak bylo zmíněno, celou knihou prostupují fotografie (přizpůsobené českému prostředí) a kreslená infografika. Pro děti a mládež (cílová skupina celé série CO-JAK-PROČ) se tak jistě jedná o zajímavý úvod do hasičiny.



Aktuální prodejní cena:
189 Kč

Prodejce: http://www.cojakproc.cz/…c-51-hasici/

-miw-

Sdílet