Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár motoru osobního auta u Želechovic nad Dřevnicí

Dne 18. 7. 2010 ve 23:31 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta u Želechovic nad Dřevnicí. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru osobního auta zn. BMW 745d.

Dne 18. 7. 2010 ve 23:31 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta u Želechovic nad Dřevnicí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru osobního auta zn. BMW 745d.

Řidič za jízdy pocítil problémy s chodem motoru, až se auto zcela zastavilo na krajnici hlavního silničního tahu I/49. Po vystoupení uviděl pod vozidlem plameny a ihned zavolal na pomoc hasiče.

Hasiči byli ze Zlína na místě za dvě minuty od výjezdu. Plameny začaly prostupovat z motorové části přes podběhy kol na kapotu. Bleskově bylo nataženo vysokotlaké vodní vedení a začala lokalizace požáru.

Sražení viditelných plamenů vně auta nebyl problém, ale dostat se do velmi dobře utěsněného prostoru motoru ano. Hasiči museli pomocí hydrauliky vypáčit víko přední kapoty k uhašení požáru motoru, ale ani to stále nestačilo. Nakonec museli celé auto nadzvednout, zaklínovat a dostat se tak k požáru u převodovky. Likvidace požáru auta proto hasičům zabrala asi hodinu. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Řidič vypověděl, že ve Zlíně do vozu tankoval palivo a po ujetí několika set metrů zaznamenal první problémy. Postupně ujel s autem jen asi dva kilometry, než se motor zcela zastavil. Vyšetřovatel odjel na čerpací stanici, kde si podle času nechal vystavit kopii dokladu tankování. Ukázalo se, že řidič místo nafty načerpal 100 oktanový benzin.

Po smíchání zbytků původního paliva v nádrži s velkým množstvím benzinu došlo ke směsi, která způsobila požár v systému. Přesná příčina a místo vzniku požáru bude dále zkoumáno. Požár zničil přední část auta a motor. Způsobená škoda byla odhadnuta na 600.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo zachránit další části vozu asi za 200 tis. Kč.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje 

-kow-

Sdílet