Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letecká hasičská služba pomáhá i letos ve Zlínském kraji

Letní sezóna a období sucha jsou důvodem k sérii cvičení hasičů HZS Zlínského kraje ve spolupráci s leteckou hasičskou službou. Cvičení jsou plánována ve všech okresech Zlínského kraje a profesionální hasiči mají zájem především o proškolení jednotek sboru dobrovolných hasičů.

Letní sezóna a období sucha jsou důvodem k sérii cvičení hasičů HZS Zlínského kraje ve spolupráci s leteckou hasičskou službou.

Cvičení jsou plánována ve všech okresech Zlínského kraje a profesionální hasiči mají zájem především o proškolení jednotek sboru dobrovolných hasičů, které jsou nejčastěji volány právě k doplňování vody do letadla nebo vrtulníku. Dne 19. 7. 2010 se uskutečnilo cvičení v Lačnově u Valašských Klobouk.

Po příjezdu jednotek na polní letiště u Lačnova se hasiči seznámili se systémem plnění letadla Zlin Z 137 T, které je schopno pojmout tisíc litrů vody. Hasiči musí být schopni na letišti obsloužit uzavření poklopu vodní nádrže a její naplnění přes napouštěcí systém.

Hasicí letadlo převedlo vždy také shoz vody nad volnou nebo zalesněnou plochou. Letecká hasičská služba má domovské letiště v Holešově, odkud vylétá nejen na hasební práce, ale i na preventivní průzkumné lety.

Hasiči vítají pomoc letecké hasičské služby, která je nenahraditelná v oblastech těžko přístupných terénů a zalesněných úseků v celém Zlínském kraji. S tímto typem letounu je možné na jedno natankování paliva pracovat asi devadesát minut.

Další cvičení hasičů jsou plánována na oblast Hostýnských vrchů na Kroměřížsku, ale také v oblasti Vizovických vrchů na Zlínsku.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet