Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Běh do vrchu v Bedřichově vyhráli Josef Petrů a Míša Schejbalová

Když na začátku roku 2021 nevyšel tradiční závod v běžeckém lyžování v Bedřichově, rozhodli se organizátoři Sportovního klubu pražských hasičů ve spolupráci s HZS hl. m. Prahy, že sportovce o Bedřichov neochudí. Dne 23. září 2021 na ně čekal běh do vrchu dlouhý 6,5 km, jenž byl dokonce delší, než se původně zamýšlelo, a to díky našemu dlouholetému členovi Sportovního klubu Petrovi Tatíčkovi, který je mistrem v hledání nových neprobádaných tra­tí.

Ač to byla novinka, přesto mnoho „držáků“, ale i nových tváří dorazilo, aby si společně s ostatními zaběhlo běžecký závod a poměřilo své síly v táhlých kopcích Jizerských hor.

Na kopcovitou trať, která vedla ze Šámalovy chaty (780 m.n.m.), přes Rozmezí (1.000 m.n.m) až na Sněžné vršky (1.050 m.n.m.), se vydalo celkem 25 účastníků. Cílových 500 m a výškových 50 m bylo oproti zbývající trati pro závodníky zdařilou zatěžkávací zkouškou, kdy běželi v rozbahněném krosovém terénu. Běžci tak nakonec zdolali 270 m.n.m. a v cíli se pak mohli těšit na odměnu v podobě obrostlých borůvkových keřů.

První pomyslnou cílovou páskou proběhl Josef Petrů z HZS Královéhradeckého kraje s časem 28:03, který tak překvapil organizátory závodu, kteří ani nepočítali s tím, že by byla pokořena půl hodinová hranice. Tento limit překonal vzápětí hned další běžec, který absolvuje naše závody již s vřelou pravidelností a kterého vždy rádi na závodech vídáme, Milan Smatana z HZS Olomouckého kraje s časem 28:26. Každý z nich tak vyhrál rovnou i ve své kategorii.

V kategorii do 39 let za Josefem Petrů doběhl Jaroslav Hybl z HZS Olomouckého kraje s časem 30:53, který byl v obležení dalšího závodníka z HZS Královéhradeckého kraje Jiřího Veselého, ten se v kategorii umístil na třetím místě s časem 31:15.

V nejpočetnější a stabilně držící kategorii dospělých fajnšmekrů 40+ se za Milanem Smatanou umístil Dušan Plodr z HZS Středočeského kraje s časem 33:30. Stupně vítězů uzavřel Jan Vejlupek z HZS hl. m. Prahy (čas 34:22).

Každým rokem vzácnější kategorií je kategorie žen, a my jsme moc rádi, že i ženy u HZS ČR mají chuť závodit a být ozdobou sportovních akcí. K velké radosti HZS hl. m. Prahy a velkou pochvalu za srovnatelné tempo s muži si vysloužila pražská závodnice Míša Schejbalová s časem 35:34, která tak vyhrála kategorii žen. Za ní do cíle přiběhla na druhém místě Simona Kozlová z HZS Libereckého kraje v čase 40:42 a na třetím místě Veronika Klášterková z HZS hl. m. Prahy s časem 44:12.

Jak víte a dobře znáte, na konci každého závodu, článku či společenské řeči a události se děkuje. I my budeme děkovat, protože poděkování je základem společné úcty a vzájemného respektu. A my si vážíme všech, co na závod dorazili, těm bychom chtěli poděkovat především, protože bez nich by se tyto akce nemohly konat. Děkujeme, že tím udržujete sport pro dnešní i budoucí generace.

Dále děkujeme našim stálým sponzorům, Šámalově chatě a pivovaru Svijany a také správci na Bedřichovce za možnost ubytování. Rovněž, a ne jistě v neposlední řadě děkujeme vedení HZS hl. m. Prahy za podporu nejen při organizaci tohoto závodu, ale celkově za udržování sportovního ducha nejen u pražských hasičů.

Poděkování, bez kterého by se vše neobešlo patří lidem, kteří se společně a s vervou pouští do každé organizace a nenechají upadat tradicím i novým sportovním výzvám, především předsedovi klubu Jirkovi Musilovi, organizátorům Sportovního klubu pražských hasičů a patronce závodů Květě Valentové, kterou budeme rádi i nadále podporovat v dalším pořádání tradičních sportovních akcí.

Díky všem za skvělé zážitky a budeme se těšit, pokud vše dovolí, v zimě na běžeckém lyžování.

Sdílet
Přiložené soubory
Výsledky Běh do vrchu 2021.xlsx zobrazit online XLSX 12 kB