Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik kyseliny uzavřel dálnici D1

Zásah čtyř jednotek hasičů a uzavření dálnice si včera vyžádal únik 200 litrů kyseliny dusičné na 227. kilometru D1. Kyselina unikala ze 600litrového přepravního kontejneru v nákladním prostoru vozidla MAN. Řidič kamionu za jízdy ve směru z Vyškova do Brna zjistil, že z oplachtované korby vychází žlutozelený dým.

Zásah čtyř jednotek hasičů a uzavření dálnice si včera vyžádal únik 200 litrů kyseliny dusičné na 227. kilometru D1.

Kyselina unikala ze 600litrového přepravního kontejneru v nákladním prostoru vozidla MAN. Řidič kamionu za jízdy ve směru z Vyškova do Brna zjistil, že z oplachtované korby vychází žlutozelený dým. S vozidlem proto ihned zastavil v odstavném pruhu dálnice, odešel do bezpečné vzdálenosti a zavolal záchranáře.

Událost byla hasičům v 8.57 hodin ohlášena původně jako požár vozidla, vzápětí ale hasiči dostali informaci o úniku nebezpečné látky. Na místo vyjely čtyři jednotky profesionálních hasičů z Vyškova, Slavkova, Pozořic a z Lidické ulice v Brně. Z brněnské stanice hasiči vyjeli s kontejnerem ze zařízením k likvidaci následků chemických havárií, z Tišnova byla povolána výjezdová skupina chemiků z laboratoře školícího střediska HZS JmK. Na dálnici vyjeli také policisté a zástupce odboru životního prostředí Městského úřadu ve Vyškově.

Hasiči v ochranných protichemických oblecích ve vzdálenosti 50 metrů od vozidla vytyčili nebezpečnou zónu a u ní zřídili dekontaminační stanoviště pro zasahující hasiče. Při průzkumu zjistili, že z přepravovaného kontejneru o objemu 600 litrů kyseliny dusičné v padesátiprocentní koncentraci uvolněným ventilem na korbu a na dálnici uniklo 200 litrů chemikálie. Kontejner ani ventil nebyly poškozené, k zamezení dalšího úniku kyseliny proto stačilo uzavřít pootočený ventil. U vozidla hasiči odpojili baterii.

Vyteklou kyselinu hasiči neutralizovali vápenným hydrátem a vodou. Měření chemiků z Tišnova potvrdilo, že dráždivou a nebezpečnou kyselinu se neutralizací podařilo změnit na bezpečný a životnímu prostředí neškodný roztok, který pak hasiči spláchli do kanalizace. V počáteční fázi zásahu byla dálnice uzavřena ve směru z Vyškova do Brna, protože ale kamion kromě kontejneru s kyselinou dusičnou převážel také další chemikálie, policisté z bezpečnostních důvodů uzavřeli dálnici v obou směrech. Po neutralizaci uniklé kyseliny a likvidaci zbytků roztoku z komunikace hasiči nákladní vozidlo z 227. kilometru dálnice převezli na nedaleké odstavné parkoviště u čerpací stanice. To v 9.48 hodin umožnilo obnovení provozu na dálnici v obou směrech.

Na odstavném parkovišti, které bylo z bezpečnostních důvodů zcela uzavřeno, hasiči pracovníkům přivolané sanační firmy pomohli zajistit přečerpání zbývajících 400 litrů převážené kyseliny do náhradního kontejneru. Chemikálii se podařilo přečerpat krátce před 13. hodinou. Ve 13.19 hodin hasiči vozidlo předali zástupcům firmy a ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kow-

Sdílet