Sobota 11. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru shořelo 200 balíků slámy

S požárem slámy v Horním Slavkově bojovalo pět jednotek hasičů více než třináct hodin. Majitel uvedl škodu ve výši 100 tisíc korun. Kouř z požáru se šířil do ulic města. Původně tři hořící balíky slámy nahlásil volající na tísňovou linku hasičů v šest hodin večer v Kounici v Horním Slavkově s tím, že hned vedle jsou uskladněné další balíky slámy.

S požárem slámy v Horním Slavkově bojovalo pět jednotek hasičů více než třináct hodin. Majitel uvedl škodu ve výši 100 tisíc korun. Kouř z požáru se šířil do ulic města. Původně tři hořící balíky slámy nahlásil volající na tísňovou linku hasičů v šest hodin večer v Kounici v Horním Slavkově s tím, že hned vedle jsou uskladněné další balíky slámy.

Na místo vyjela tři zásahová auta z místní jednotky z Horního Slavkova, z Lokte a ze Sokolova. Jako první bylo u hořících balíků družstvo ze Slavkova, které na operační středisko upřesnilo, že se jedná odhadem o desítky balíků hořících plamenem a okamžitě požádalo o posily. Celkem vyhlásilo operační středisko poplach pěti jednotkám se sedmi zásahovými auty. Kromě prvních tří ještě na stanici do Karlových Varů a dobrovolných hasičům z Bečova nad Teplou.

Prvotním úkolem bylo zabránit rozšíření požáru na vedle stojící skladovací halu plnou dalších balíků. Po dojezdu všech jednotek se hasiči rozdělili tak, že dvě skupiny hasily samotný požár, další skupina pak rozebírala a prolévala vodou balíky slámy, které z hořící hromady postupně odvážel traktor na blízké pole. Hustý kouř nejen komplikoval zásah hasičům, kteří v některých místech museli zasahovat s dýchací technikou, navíc se ale šířil do celé Kounice a také do staré části města.

Po čtyřech a půl hodinách se podařilo plameny zkrotit a hasiči místo zásahu předali majiteli. Ten měl za úkol požářiště až do rána hlídat. V jednu hodinu v noci majitel volal hasiče zpět, protože některé balíky na poli začínaly znovu hořet. Tentokrát už na místo vyjela jen místní jednotka se dvěma cisternami. Protože reálně hrozilo, že se stejná situace bude opakovat, hasiči na místě zůstali až do půl osmé ráno, celou dobu kontrolovali místo zásahu a během noci našli a uhasili ještě dalších osm ohnisek.

Majitel uvedl, že oheň zasáhl celkem 200 balíků slámy, tedy asi sto tun. Škodu odhadl na 100 tisíc korun. Příčina vzniku je v šetření, jednou z verzí je i úmyslné zapálení či nedbalost. Majitel přímo na místě upozornil, že velmi často vyháněl z uskladněných balíků hrající si děti. Případem se zabývá i policie.


prap. Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje


-swo-

Sdílet